Wigilijna ryba po grecku. Przepis
Do przygotowania ryby po grecku najlepiej sprawdzi się dorsz, morszczuk, miruna lub mintaj. Aby rozpocząć gotowanie będziesz potrzebować następujących składników:
- 800 g filetów z ryby
- 3 łyżki oleju oraz dodatkowy olej do smażenia ryby
- 2 pietruszki
- 1 cebulę
- 0,5 kg marchewki
- 1 pora
- natkę pietruszki
- 100 g selera
- 1 łyżeczkę soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 3 ziela angielskie
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 3 szklaki gorącej wody
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki octu
Ryba po grecku. Sposób przygotowania
- Wybraną przez siebie rybę pokrój na kawałki, a następnie dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Zanim przystąpisz do smażenia, możesz opcjonalnie obtoczyć rybę w mące.
- Podsmaż kawałki ryby na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru po obu stronach filetu. Po usmażeniu przełóż rybę na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.
- Po wchłonięciu tłuszczu przełóż rybę do naczynia, w którym przygotujesz dalszą część przepisu.
- Obierz wszystkie warzywa, które zostały wymienione powyżej w składnikach. Następnie na tarce na grubych oczkach zetrzyj selera, marchewkę oraz pora.
- Starte warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
- Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do jej wrzenia. Następnie dodaj ją do warzy i wsyp sól, pieprz, ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość gotuj przez 15 minut.
- W międzyczasie drobno pokrój cebulę oraz pora w cienkie plasterki i osobno podsmaż na małej patelni.
- Do gotujących się warzyw dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Po wymieszaniu dodaj podsmażoną cebulę oraz pora. Na koniec możesz dodać trochę octu.
- Po przygotowaniu warzyw przełóż je do naczynia z rybą. Odstaw na jeden dzień do lodówki, ponieważ ryba będzie smakować najlepiej, gdy przesiąknie smakiem warzyw.
- Danie możesz podgrzać i podać na gorąco lub po prostu na zimno po wyjęciu z lodówki.
Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować rybę pietruszką oraz plastrami cytryny.

Wideo