Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba po grecku. Szybki przepis na rybę po grecku. Przygotujesz ją w pół godziny 20.12.20

redakcja
Najlepszy przepis na wigilijną  rybę po grecku
Najlepszy przepis na wigilijną rybę po grecku Fot. Grzegorz Dembinski/Polskapresse
Ryba po grecku to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Poniżej znajdziesz najlepszy przepis na świąteczną rybę po grecku, którą ugotujesz w niecałą godzinę. Możesz podawać ją zaraz po usmażeniu, jak również nieco później, schłodzoną. W każdym wydaniu będzie pyszna!

Wigilijna ryba po grecku. Przepis

Do przygotowania ryby po grecku najlepiej sprawdzi się dorsz, morszczuk, miruna lub mintaj. Aby rozpocząć gotowanie będziesz potrzebować następujących składników:

  • 800 g filetów z ryby
  • 3 łyżki oleju oraz dodatkowy olej do smażenia ryby
  • 2 pietruszki
  • 1 cebulę
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 pora
  • natkę pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 łyżeczkę soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklaki gorącej wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki octu

Ryba po grecku. Sposób przygotowania

  1. Wybraną przez siebie rybę pokrój na kawałki, a następnie dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Zanim przystąpisz do smażenia, możesz opcjonalnie obtoczyć rybę w mące.
  2. Podsmaż kawałki ryby na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru po obu stronach filetu. Po usmażeniu przełóż rybę na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.
  3. Po wchłonięciu tłuszczu przełóż rybę do naczynia, w którym przygotujesz dalszą część przepisu.
  4. Obierz wszystkie warzywa, które zostały wymienione powyżej w składnikach. Następnie na tarce na grubych oczkach zetrzyj selera, marchewkę oraz pora.
  5. Starte warzywa podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
  6. Przygotuj garnek z wodą i doprowadź do jej wrzenia. Następnie dodaj ją do warzy i wsyp sól, pieprz, ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość gotuj przez 15 minut.
  7. W międzyczasie drobno pokrój cebulę oraz pora w cienkie plasterki i osobno podsmaż na małej patelni.
  8. Do gotujących się warzyw dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Po wymieszaniu dodaj podsmażoną cebulę oraz pora. Na koniec możesz dodać trochę octu.
  9. Po przygotowaniu warzyw przełóż je do naczynia z rybą. Odstaw na jeden dzień do lodówki, ponieważ ryba będzie smakować najlepiej, gdy przesiąknie smakiem warzyw.
  10. Danie możesz podgrzać i podać na gorąco lub po prostu na zimno po wyjęciu z lodówki.

Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować rybę pietruszką oraz plastrami cytryny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska