
MIODÓWKA
Sądecczyzna słynie ze znakomitych miodów pochodzących z różnych pasiek regionu. Jednym ze sztandarowych wyrobów pszczelarskich jest nalewka miodowa (ok 38 procent alkoholu) czyli tzw. miodówka. Napój bywa stosowany jako poczęstunek oraz lekarstwo na przeziębienie.
SKŁADNIKI:
1 litr spirytusu
1 szklanka miodu prawdziwego
JAK PRZYRZĄDZIĆ?:
Zagotować w pół szklanki wody 6 goździków, pół laski cynamonu, kawałeczek imbiru i ćwiartkę gałki muszkatołowej. Przyprawy zagotować w pół szklanki wody przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Odcedzić wywar i połączyć ze spirytusem i miodem. Pozostawić w ciemnej butelce na kilka dni.

KONFITURA BORÓWKOWA
Borówki, zwane przez mieszkańców innych regionów jagodami, to prawdziwy skarb sądeckich lasów. Można z nich przygotować różne przetwory w tym m.in. dżem, zwany przez sądeczan konfiturą borówkową.
SKŁADNIKI:
1 kg borówek
60 dkg cukru
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Przebrać świeżo zebrane owoce, dokładnie umyć i odsączyć. Następnie wsypać do garnka i wymieszać z cukrem. Przykryć garnek pokrywką i na kilka godzin (nawet 10 -12) wynieść w chłodne miejsce aż owoce puszczą sok. Po tym czasie owoce delikatnie podgrzewać, aż zostaną doprowadzone do wrzenia. Gotować dżem aż stanie się gęsty. Gorący gotowy dżem wkładać do wyparzonych słoiczków i zakręcić szczelnie pokrywki.

Sądecczyzna słynie nie tylko ze znakomitych lokalnych potraw, ale także z produktów pochodzenia naturalnego o wysokiej wartości odżywczej