Stowarzyszenie Na Śliwkowym Szlaku ogłasza wielki otwarty konkurs kulinarny na najciekawsze potrawy z wykorzystaniem śliwek. Mogą być to owoce świeże, suszone lub mrożone. Przewidziano dwie konkursowe kategorie: osobno oceniane będą dania główne, zupy i przystawki, a osobno desery, wypieki, konfitury i napoje. Jeden uczestnik może zgłosić jedną potrawę w każdej z kategorii.
Finał konkursu odbędzie się 11 września. Do 6 września należy w biurze stowarzyszenia zgłosić przepis na swoją potrawę (pocztą, mailem lub osobiście), zaś z gotowym smakołykiem trzeba będzie stawić się w dniu finału w Bacówce Biały Jeleń w Iwkowej.
Walory smakowe i inne oceni jury, które po rozstrzygnięciu zaprosi wszystkich na degustację. Dla autorów najciekawszych potraw będzie 14 nagród rzeczowych o wartości 150 zł każda. Dodatkowo informacje o każdej z wyróżnionych potraw oraz jej autorze znajdą się w śliwkowej książce kulinarnej, która ukaże się w przyszłym roku. O szczegóły można pytać pod numerem telefonu 14 684 45 49.