Andrzej Łukańko z Krzywaczki poleca pyszną sałatkę na zimę
Składniki
- 2 kg papryki (czerwona, żółta, biała)
- 1,5 kg pomidorów
- 3 białe części z porów
Dodatkowo
- sól i wegeta do smaku
- szklanka wody
- pół łyżki pieprzu
- liście laurowe
- zioła tj. 2-3 gałązki kolendry, 10 listków bazylii
- kilka gałązek pietruszki
- 1/2 szklanki oleju
Wykonanie
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić por i krótko go przesmażyć
Dodać oczyszczoną i pokrojoną w średnie kawałki różnokolorową paprykę. Smażyć, często mieszając około 10 minut. Wlać wodę i gotować 10 minut
Pod koniec gotowania włożyć sparzone, obrane ze skórki i pocięte na ósemki pomidory oraz zioła. Gotować dalsze 10 minut. Dosmakować solą i wegetą. Wyciągnąć zioła i liście. Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować w temperaturze 90 st. około 15 minut.
Zobacz też: Banalnie prosty przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem
Źródło: Agencja TVN