
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych, niebanalnych sałatek. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Sałatka warstwowa z kurczakiem, pieczarkami, przyprawą gyros, warzywami i serem
Składniki na dużą salaterkę
duży słoik pieczarek marynowanych
puszka zielonego groszku
4 ziemniaki
4 marchewki
czerwona papryka
jeden podwójny filet z kurczaka
4 jajka
100 g żółtego sera
mały słoik majonezu
przyprawa gyros
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
Umyj piersi kurczaka, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros i usmaż na rozgrzanej oliwie. Ziemniaki i marchew obierz i ugotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i także pozostaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W dużej salaterce wykładaj kolejno: ser starty na tarce o grubych oczkach, groszek odsączony z zalewy, majonez, jajka starte na tarce o grubych oczkach, pierś kurczaka, majonez, paprykę, ziemniaki starte na tarce, majonez i marchew utartą na tarce. Na wierzch poukładaj całe pieczarki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatkę odstaw na parę godzin do lodówki.
Przepis Andżeliki Knop

Sałatka rybna z filetów morszczuka z sosem pomidorowym
Składniki
0,75 kg filetów z morszczuka
szklanka wody
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki octu
łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 ziarenka ziela angielskiego
listek laurowy
4 cebule
200 g przecieru pomidorowego
3 jajka
3/4 szklanki mąki
olej
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dolać wodę i dusić do miękkości. Dodać: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i ocet i dusić 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić na trzycentymetrowe kawałki, maczać w powstałym cieście i smażyć na złoty kolor.
Wystudzoną rybę ułożyć warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podawać na zimno.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
Składniki
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
por
1/2 słoiczka cebulki marynowanej
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "Tradycyjna kuchnia Kasi"