
Chrupiąca sałatka z kurczakiem, ananasem, jabłkami i kukurydzą
Składniki
podwójna pierś z kurczaka
1 seler naciowy
puszka kukurydzy
puszka ananasa
4 jabłka
szklanka orzechów
majonez
jogurt grecki
koperek
sól, pieprz
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu, posolić i popieprzyć. Seler naciowy drobno pokroić, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ananasa z puszki odsączyć i pokroić. Orzechy i koperek posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki, razem z kukurydzą wymieszać w misce. Dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Przepis Agnieszki Krawczyk

Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską
Składniki na sałatkę gyros
kapusta pekińska
1-2 piersi z kurczaka
kukurydza w puszce
2-3 czerwone cebule
2-3 ogórki kiszone
przyprawa gyros
majonez kielecki
2 łyżki ketchupu
zielona pietruszka lub szczypiorek
Wykonanie
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, posypać przyprawą gyros i podsmażyć do miękkości na oleju, wystudzić. Kapustę pokroić dowolnie, cebule w krążki, ogórki w kostkę, posiekać zieleninę. Majonez wymieszać z ketchupem i połączyć wszystko, doprawić. Wstawić do lodówki, żeby się przegryzło.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Tatar ze śledzia
Składniki
300 g solonych matiasów
2 kiszone ogórki
15 marynowanych pieczarek
4 strąki marynowanej czerwonej papryki
czerwona cebula
2 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
sól pieprz
Wykonanie
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić w małą kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowego tatara wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sałatka śledziowa z ziemniakami
Składniki
4-5 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości marchewki
50 g żółtego sera
7 płatów śledziowych
1 puszka groszku zielonego
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"