
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem
Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Sałatka z brokułów, makaronu i kukurydzy
Składniki
1 brokuł (większy)
1/2 puszki kukurydzy
100 g makaronu kokardki
2 jajka
Składniki na sos
mały kubeczek jogurtu
łyżka majonezu
2 ząbki czosnku(zgniecione)
pieprz
sól
Wykonanie
Brokuł ugotować. Po ugotowaniu przelać zimna wodą. Makaron ugotować al dente. Do makaronu dodać brokuł, ugotowane jajka, kukurydzę, sól, pieprz. Zalać sosem jogurtowym.
Przepis KGW z Głogoczowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa na świąteczny stół
Na stole w Boże Narodzenie nie może oczywiście zabraknąć tradycyjnej sałatki jarzynowej!
Składniki
4 ziemniaki
3 marchewki
pietruszka (korzeń)
kawałek selera
3 jajka na twardo
3 ogórki kiszone
cebula lub biała część dużego pora
jabłko
majonez
puszka groszku lub kukurydzy
sól, pieprz
Wykonanie
Ugotowane warzywa i jajka pokroić w drobną kostkę, na koniec dodać obrane i pokrojone jabłko, groszek lub kukurydzę i ogórka kiszonego oraz cebulę lub pora, doprawić i wymieszać z majonezem.
Przepis Iwony Borowiec