Sałatki z bobem. Zobacz, co można przygotować z bobu [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszną sałatkę z bobem? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Anna Loska
Bób, niewątpliwie przysmak lata, jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Zobaczcie przepisy na pyszne sałatki, w których główną rolę gra bób.

Bób najczęściej gotujemy w osolonej wodzie i podajemy jako przekąskę w letnie popołudnia. Jeżeli znudził się Wam bób w saute, proponujemy dodać go do sałatek. Będzie pysznie!

Sałatka z bobem i sosem czosnkowym [PRZEPIS]

Sałatka z bobem i sosem czosnkowym.
Sałatka z bobem i sosem czosnkowym. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • pół pęczka młodych liści botwinki
  • 40 g mozzarelli
  • 50 g obranego bobu

Składniki na sos czosnkowy

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Wykonanie
Liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Mozzarellę pokroić w kostkę. Bób i mozzarellę wyłożyć na liście botwiny. Do słoika przełożyć jogurt grecki i majonez. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę prosto do słoika. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę.
Przepis Andżeliki Knop

Letnia sałatka z bobem [PRZEPIS]

Letnia sałatka z bobem.
Letnia sałatka z bobem. Fot. Marta Góra

Składniki

  • bób zielony, ugotowany i wyłuskany
  • 2-3 górki małosolne
  • cebula młoda
  • 2 pomidory
  • oliwa lub olej lniany
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Bób po ugotowaniu przestudzić i wyłuskać. Cebulkę pokroić drobno, ogórki kiszone w drobne plasterki lub kostkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku, skropić oliwą lub olejem lnianym i wstawić na jakiś czas do lodówki.
Przepis Marty Góry

Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg świeżego bobu
  • 1 puszka białej fasoli
  • masło klarowane
  • pikantna czerwona papryka, ok. 3 cm dla średnio pikantnej potrawy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści rukoli
  • sól
  • cukier

Wykonanie
Bób wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki. Bób dobrze się obiera kiedy jest jeszcze ciepły, gdy za bardzo obeschnie twardnieje i trudniej jest ściągnąć skórkę.
Na patelni rozpuścić ok 2-3 łyżki masła klarowanego, obsmażyć drobno pokrojony czosnek i chili. Bób połączyć z białą fasolą oraz z masłem, wymieszać. Podawać ze świeżymi listkami rukoli.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem [PRZEPIS]

Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem.
Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem. Fot. Anna Loska

Składniki

  • 300-350 g bobu
  • 3-4 garści roszponki
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • sól

Wykonanie
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki. Wystudzić i obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i usmażyć, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno posiekać. Do dużej miski wrzucić roszponkę, bób, boczek i szczypiorek.
Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotować sos. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypać uprażonymi migdałami w płatkach.
Przepis Anny Loski

Kolejna próba oszustwa w sieci

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iza
Uwielbiam takie sałatki, zawsze doprawiam je łyżeczką chrzanu krakusa aby miały ostrzejszy smak :-)
Dodaj ogłoszenie