Zimowe jadłospisy, w których królują rozgrzewające dania jednogarnkowe: zupy, gulasze i bigosy, większości z nas zdążyły się znudzić. Co zrobić, kiedy wyjątkowo dokucza nam tęsknota za świeżymi, chrupiącymi warzywami i przygotowywanymi z nich kolorowymi sałatkami? Nic prostszego!
Tutaj znajdziecie przepisy na pyszne sałatki:
- Sałatka z pieczonym burakiem, serem kozim i rukolą
- Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem
- Sałatka ze szpinakiem, serem, orzechami i figami
- Sałatka makaronowa z wędzoną makrelą
- Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół
- Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem
- Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku
- Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera
- Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem
- Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
- Szybka sałatka selerowa z szynką i ananasem
- Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Warzywa nie powinny pojawiać się na stołach jedynie w formie niewielkiej porcji surówki do obiadu. Wystarczą odrobina chęci i garść inspiracji, by włączanie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu szybko weszło w nawyk. Dzień rozpoczęty gęstym koktajlem z pewnością będzie udany. Potem na scenę wkraczają sałatki. Są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub lunch podczas pracy. Również sałatka w formie przekąski to świetny pomysł. Stanie się ona też znakomitą propozycją na kolację. Ponadto sałatki sprawdzą się w charakterze wyszukanej przystawki – w sam raz na przyjęcia albo romantyczny posiłek we dwoje.
