Sernik krakowski, kołocz śląski, tort gdański, listkowiec Bogdanowiczów i korowaj weselny, czyli TOP 5 ciast regionalnych [PRZEPISY]
Tort gdański
Składniki na ciasto
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
3 jaja (żółtka i białka osobno)
4 łyżki wody
1/2 opakowania proszku do pieczenia Delecta
starta skórka z cytryny
Składniki na krem
150 g rozpuszczonego masła
150 g startej czekolady gorzkiej
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
600 g migdałów Bakalland
Do dekoracji
1 opakowanie polewy smak czekoladowy Delecta
1 opakowanie płatków migdałowych Bakalland
Wykonanie
Na Kaszubach podczas przyjęć bardzo charakterystyczna była kolejność serwowania dań, dość nietypowa dla innych regionów – najpierw na stoły wjeżdżały słodkości – „słodkô dorbô kawę”, a następnie dania gorące i trunki na wszelkie frasunki. Czas przygotować jeden z najsłodszych wypieków!
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i prószymy mąką. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy wodę, startą skórkę z cytryny, mieszamy. Teraz stopniowo dodajemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając. Następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy do suchego patyczka (około 30 minut).
Pora przygotować krem poprzez ucieranie jajek z cukrami na pianę. Mielimy migdały. Do piany dodajemy startą czekoladę i migdały, na koniec rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wystudzony spód tortowy przekrawamy na 3 warstwy. Każdą smarujemy kremem i składamy jedną na drugą. Polewę smak czekoladowy roztapiamy w kąpieli wodnej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wierzch tortu wykańczamy polewą smak czekoladowy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Uwaga, to ciasto uzależnia bardziej niż trójmiejski jod!