Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Korowaj weselny...
fot. materiały prasowe

Sernik krakowski, kołocz śląski, tort gdański, listkowiec Bogdanowiczów i korowaj weselny, czyli TOP 5 ciast regionalnych [PRZEPISY]

Korowaj weselny

Składniki na ciasto
1 kg mąki
200 ml mleka
200 ml śmietany
200 g cukru
4 jaja
1 białko
10 g drożdży instant Delecta

Forma do pieczenia
garnek bez plastikowych elementów lub okrągła forma do biszkoptów

Wykonanie
Tradycyjny, wypiekany dzień przed weselem korowaj to ciasto, bez którego jeszcze nie tak dawno nie mogły się odbyć żadne zaślubiny! W Polsce pieczony był głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie i we wschodniej części Mazowsza. Gdzieniegdzie ta tradycja kultywowana jest do dziś.
Mąkę drożdże, mleko i śmietanę mieszamy w misce. Białka ubijamy na sztywno i wolniej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Do jednolitej masy wsypujemy cukier i ubijamy, aż ten prawie się rozpuści. Powstałą masę dodajemy do reszty suchych składników i wszystko mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, a potem odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Dzielimy je na 3 części.
Z jednej formujemy kulę i wkładamy do garnka wyłożonego papierem do pieczenia, spłaszczamy ją, by przylegała do brzegów. Z drugiej części ciasta formujemy wałki i splatamy po 2 ze sobą. Układamy je w formie ślimaka na powierzchni pierwszej warstwy ciasta. Garnek przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Z trzeciej części ciasta robimy różne plecione ozdoby: warkocze, serca, ptaszki, kwiatki itp.
Gdy w garnku ciasto wyrośnie, układamy ozdoby na wierzchu.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni (bez termoobiegu).
Chociaż ciasto ma swój weselny rodowód, nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby nieco przekornie, zrobić je bez okazji.

Zobacz również

Pog(R)adajmy. Kim jest gracz? Cykliczne spotkania w Cybermachina Toruń dla wszystkich

Pog(R)adajmy. Kim jest gracz? Cykliczne spotkania w Cybermachina Toruń dla wszystkich

Tydzień Bibliotek. Co ugotuje Monika Mrozowska? Które projekty zyskają uznanie jury?

Tydzień Bibliotek. Co ugotuje Monika Mrozowska? Które projekty zyskają uznanie jury?

Polecamy

Hokejowa kadra na mistrzostwa świata. Jest dwóch zawodników z małopolskich klubów

Hokejowa kadra na mistrzostwa świata. Jest dwóch zawodników z małopolskich klubów

Magdalena Fręch awansowała do drugiej rundy turnieju w Rzymie. Teraz Coco Gauff

Magdalena Fręch awansowała do drugiej rundy turnieju w Rzymie. Teraz Coco Gauff

Pijany kierowca pod Krakowem. Mężczyzna miał też narkotyki. Grozi mu więzienie

Pijany kierowca pod Krakowem. Mężczyzna miał też narkotyki. Grozi mu więzienie