Sernik krakowski, kołocz śląski, tort gdański, listkowiec Bogdanowiczów i korowaj weselny, czyli TOP 5 ciast regionalnych [PRZEPISY]
Sernik krakowski
Składniki na kruche ciasto
300 g mąki
150 g masła
1 płaska łyżeczka soli
trochę wody
Składniki na masę serową
750 g twarogu z wiaderka
180 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
6 jaj (oddzielnie żółtka i białka)
20 g skrobi kukurydzianej
75 g masła
3 łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland namoczonych
3 łyżki skórki pomarańczowej Bakalland
Składniki na lukier
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
Do dekoracji
3 łyżki skórki pomarańczowej Bakalland
Wykonanie
Sernik krakowski to ciasto idealne dla miłośników bakalii: ich ilość oraz „kratka” na wierzchu to cechy charakterystyczne dla tego wypieku.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy mąkę z masłem i solą. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się skleiło. Gdy to już się uda, wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie 2/3 kruchego ciasta rozwałkowujemy na 0,5 cm i przekładamy do formy. Spód pieczemy przez 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Pora zająć się farszem. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy. Do całości dodajemy ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i skórkę pomarańczy i nadal mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy te dwie masy. Całość wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z pasków.
Całość pieczemy w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez 45-50 minut. Po tym czasie studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie mieszamy cukier puder z wodą i tak uzyskanym lukrem smarujemy wystudzony sernik, który posypujemy skórką pomarańczy.
Puszysty i słodki sernik gotowy.