Sernik na zimno: proste serniki bez pieczenia z galaretką, truskawkami i sezonowymi owocami [PRZEPISY]
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Składniki
1 galaretka truskawkowa
400 g truskawek
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
400 g serka homogenizowanego waniliowego
16 g cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki dżemu truskawkowego
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wrzątku
Dodatkowo
100 g truskawek na wierzch
16 podłużnych biszkoptów
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić we wrzątku (najlepiej w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Gdy już prawie całkiem stężeje, dodać posiekane truskawki. Następnie znów włożyć do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukry, dalej miksować. Dodać dwie łyżki dżemu truskawkowego, zmiksować.
Odmierzyć 50 ml wrzątku, wsypać żelatynę, energicznie wymieszać aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne.
Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany. Wyciągnąć galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt podzielić na pół i obłożyć nimi brzeg tortownicy. Na środek wylać równomiernie masę śmietanową.
Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Wierzch udekorować truskawkami.
Przepis Joanny Kądziołkii