
Prosty sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki na masę
500 g truskawek
garść świeżej mięty
1 opakowanie sernika na zimno Delecta
300 ml zimnego mleka
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
1 opakowanie ciasteczek typu markizy
30 g stopionego masła
Wykonanie
Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy rozkruszyć na “piasek”, dodać do nich stopione masło i gotową masą wyłożyć spód tortownicy.
Masę serową przyrządzić miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylać na spód ciasteczkowy. Ciasto odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Truskawki wraz z miętą zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 30 ml wrzącej wody, dobrze wymieszać, dodać do musu truskawkowego i ponownie zblendować. Masę wylać na ser i odłożyć do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykończyć owocami i liśćmi mięty.

Sernik na zimno z borówkami z serka homogenizowanego
Składniki
250 gram serka homogenizowany waniliowy
galaretka o smaku owoców leśnych
150 g borówek
2 łyżki cukru
Składniki na sos
2 łyżki borówek
1 łyżka wody
1 łyżka cukru
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Dodać cukier do smaku, odstawić do ostudzenia.
Kiedy będzie już zimna (ale cały czas płynna) podzielić ją na 2 części.
Jedną z nich dokładnie wymieszać z serkiem i dodać 3/4 owoców, wymieszać.
Przełożyć do miseczki ( np. taką na zupę, wyłożona folią spożywczą).
Wyrównać powierzchnię serniczka i wstawić do lodówki.
Do drugiej części galaretki wsypać pozostałą część owoców i wymieszać.
Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylać na niego galaretkę z owocami. Schłodzić w lodówce około 2-3 godzin.
Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji.
Przepis Sylwii Ładygi

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek
Składniki na spód
1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
100 g roztopionego masła
Składniki na masę
500 g serka mascarpone
300 g śmietany 36%
niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
sok z 1 dużej cytryny
1 czubata łyżka żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie borówek
kilka listków mięty
Wykonanie
Formę do ciasta z wyciąganym spodem wysmarować olejem i wyłożyć folia spożywczą.
Ciasteczka Petit Crunch rozkruszyć w misce, zalać roztopionym masłem i wymieszać, aby składniki się połączyły. Przełożyć do formy i dociskając uformować równy i jednolity spód ciasta. Całość dać na 30 minut w lodówce. W międzyczasie zrobić sernik.
Żelatynę zalać wodą w małym rondelku. Serek mascarpone utrzeć mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem.
Żelatynę delikatnie podgrzać tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
Połączyć razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przełożyć do foremki, przykryć folią spożywczą i zostawić na 6 godzin do stężenia.
Na koniec udekorować borówkami i miętą.

Serniczki bez pieczenia - z awokado i limonką
Składniki na spód
100 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na masę serową
100 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
400 g kremowego serka typu philadelphia
200 ml jogurtu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
2 bardzo miękkie owoce awokado
sok i skórka otarta z 1 limonki
Do dekoracji
wiórki kokosowe
plastry limonki
Wykonanie
Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Połączyć z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć do pucharków, docisnąć.
W dużej misce utrzeć serek z cukrem na gładką masę. Dodać jogurt. W małej miseczce rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie żelatynę. Odstawić. Obrać awokado, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem lub blenderem. Do awokado dodać otartą skórkę, a następnie sok z limonki. Do masy serowej dodać pastę z awokado, a następnie przestudzoną żelatynę. Wymieszać. Masę serową układać na wcześniej przygotowanych ciasteczkowych spodach. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi i plastrem limonki.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magdalena Błaszczak – www.stoliczkunakryjsie.wordpress.com