Sernik na zimno: proste serniki bez pieczenia z galaretką, truskawkami i sezonowymi owocami [PRZEPISY]
Prosty sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki na masę
500 g truskawek
garść świeżej mięty
1 opakowanie sernika na zimno Delecta
300 ml zimnego mleka
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
1 opakowanie ciasteczek typu markizy
30 g stopionego masła
Wykonanie
Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy rozkruszyć na “piasek”, dodać do nich stopione masło i gotową masą wyłożyć spód tortownicy.
Masę serową przyrządzić miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylać na spód ciasteczkowy. Ciasto odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Truskawki wraz z miętą zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 30 ml wrzącej wody, dobrze wymieszać, dodać do musu truskawkowego i ponownie zblendować. Masę wylać na ser i odłożyć do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykończyć owocami i liśćmi mięty.