
Cierpisz na uchyłki jelita grubego? Unikaj pomidorów
Jeśli cierpisz na uchyłki jelita grubego powinieneś unikać owoców i warzyw z małymi pestkami. Pestki z pomidorów mogą utknąć w uchyłku i doprowadzić do jego zapalenia.

Zgaga wśród negatywnych skutków jedzenia pomidorów
Jednym z najbardziej popularnych skutków spożywania dużej ilości pomidorów jest zgaga. Związane jest to z nadkwasotą żołądka. Pomidory mają sporo kwasów organicznych (kwas jabłkowy i cytrynowy), dlatego mogą wzmagać objawy zgagi i rekluksu.

Podwyższony potas jako negatywny skutek spożywania pomidorów
Kolejnym skutkiem spożywania pomidorów może być podwyższenie poziomu potasu w organizmie. Dlatego uważać muszą na nie osoby z chorobami nerek, gdyż przy takich dolegliwościach wskazana jest dieta ubogopotasowa.

Nietolerancja histaminy
Bogate w histaminę są warzywa kiszone, jak również pomidor pod każdą postacią, bakłażan oraz szpinak. Dlatego osoby cierpiące na nietolerancję histaminy powinny unikać pomidorów w swojej diecie.