Spis treści
Skutki jedzenia pomidorów. Witaminowa bomba czy katastrofa dla organizmu?
Pomidory należą do tych warzyw, po które sięgamy bardzo często. Nic dziwnego. Ze względu na łatwą dostępność i mnogość zastosowań stały się bardzo pożądanym warzywem w kuchniach na całym świecie.
Pomidor kojarzy się też przede wszystkim z warzywem, które jest bombą witaminową. Nie każdy jednak wie, że pomidory mogą stanowić poważne zagrożenie dla organizmu. Przejdź do galerii i sprawdź, jakie są skutki jedzenia pomidorów
Komu szkodzą pomidory. Te osoby powinny ich unikać
Pomidory, mimo że mają wiele zalet, to niektóre osoby powinny ich unikać w swojej diecie. Jednym z powodów, dla których należy unikać pomidorów, jest ich kwaśny odczyn, który może potęgować różnorakie dolegliwości zdrowotne. Pomidorów powinny z pewnością unikać osoby z nadkwasotą żołądka. Dlatego, jeśli ktoś posiada wrażliwy przewód pokarmowy, warto znacząco ograniczyć pomidory lub przed spożyciem obierać je ze skórki.
Dieta bogata w pomidory nie jest też wskazana dla osób, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Szkodzą też osobom z podwyższonym potasem i chorobami nerek, a także osobom uczulonym na pomidory.
Osoby uczulone na pomidory mogą odczuwać:
- swędzenie i pieczenie języka i ust,
- zaczerwienienie w okolicach ust,
- charakterystyczne zaczerwienienie wokół brwi i oczu.
Warto wiedzieć, że niedojrzałe pomidory zawierają tomatynę, która znajduje się w każdej części rośliny i jest trująca, a jej zadaniem jest ochrona przed szkodnikami w procesie dojrzewania. W miarę dojrzewania ilość tomatyny maleje.
Pozytywne skutki jedzenia pomidorów
Lista pozytywnych skutków jedzenia pomidorów jest bardzo długa. Wiele osób ceni je nie tylko ze względu na walory smakowe, ale właśnie też, ze względu na witaminy, jakie posiadają, dzięki czemu mogą uzupełniać codzienną dietę. Do pozytywnych działań pomidorów należą:
- regulacja pracy układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika,
- wysoka zawartość potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E,
- zapobieganie powstawaniu nowotworów i opóźnianie procesów starzenia dzięki zawartości likopenu,
- zmniejszanie ryzyka wystąpienia miażdżycy,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- działanie moczopędne,
- wspomaganie pracy serca.
Ten materiał również może Cię zainteresować: Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o soku pomidorowym
Jak zmiana czasu wpływa na nasze zdrowie?
