
Przepisy na pyszne śledzie na śledziówkę.

Tradycyjne śledzie w oleju Katarzyny Skuty
Składniki
70-80 dag solonych matiasów
5 średniej wielkości cebul
Składniki na zalewę
1 szklanka wody
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 goździki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
mała garść rodzynek
Dodatkowo
ok. 2 szklanki oleju
Wykonanie
Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

Śledzie w oleju z miodem i warzywami Agnieszki Sznajder
Składniki
solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować
2 czerwone cebule
4 ogórki kiszone
1/2 szklanki oleju
5 łyżek octu winnego z białego wina
1 pełna łyżka miodu
liść laurowy
ziarna pieprzu i liścia angielskiego
Wykonanie
Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.
Ogórki pokroić w słupki, cebulę w pióra, wymieszać składniki zalewy.
Śledzia pokroić w podłużne kawałki, ułożyć w słoju warstwowo z warzywami, zalać zalewą i do każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawić na 2-3 dni przed, aby wszystko się przegryzło.

Śledzie inaczej niż klasycznie Marty Góry
Składniki
śledzie „matiasy” (3-4 sztuki)
1 cebula
1/2 jabłka
olej rzepakowy- ilość wg uznania
kilka gałązek świeżego koperku
opcjonalnie sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w gazowanej wodzie mineralnej. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić bardzo drobno, sparzyć wrzącą wodą. Jabłko obrać, bardzo drobno pokroić i skropić octem balsamicznym (lub cytryną), aby nie ściemniało. Koperek pokroić bardzo drobno.
Śledzie wyłożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie smakują najlepiej.