1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Przepisy na pyszne śledzie na śledziówkę.
fot. archiwum

Przepisy na pyszne śledzie na śledziówkę.

2 z 12
Tradycyjne śledzie w oleju Katarzyny Skuty...
fot. Katarzyna Skuta

Tradycyjne śledzie w oleju Katarzyny Skuty

Składniki
70-80 dag solonych matiasów 
5 średniej wielkości cebul 

Składniki na zalewę

1 szklanka wody 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
4 goździki 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
mała garść rodzynek
 
Dodatkowo

ok. 2 szklanki oleju
 
Wykonanie

Zagotować zalewę i zostawić do ostygnięcia. Lekko ciepłą zalewą zalać pokrojoną w piórka cebulę i odstawić na 3-4 godziny, aby cebula zmiękła, a smaki się połączyły. Po tym czasie cebulę wraz z przyprawami odcedzić i ułożyć w pojemniku na przemian ze śledziami. Część zalewy (ok. 1/3 szklanki) połączyć z dwoma szklankami oleju. Płynem zalać śledzie z cebulą. Potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem.

3 z 12
Śledzie w oleju z miodem i warzywami Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Śledzie w oleju z miodem i warzywami Agnieszki Sznajder

Składniki
solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować 
2 czerwone cebule 
4 ogórki kiszone 
1/2 szklanki oleju 
5 łyżek octu winnego z białego wina 
1 pełna łyżka miodu 
liść laurowy 
ziarna pieprzu i liścia angielskiego 

Wykonanie

Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.  
Ogórki pokroić w słupki, cebulę w pióra, wymieszać składniki zalewy.  
Śledzia pokroić w podłużne kawałki, ułożyć w słoju warstwowo z warzywami, zalać zalewą i do każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawić na 2-3 dni przed, aby wszystko się przegryzło.

4 z 12
Śledzie inaczej niż klasycznie Marty Góry...
fot. Marta Góra

Śledzie inaczej niż klasycznie Marty Góry

Składniki
śledzie „matiasy”  (3-4 sztuki)
1 cebula
1/2 jabłka 
olej rzepakowy- ilość wg uznania 
kilka gałązek świeżego koperku 
opcjonalnie sól, pieprz, cukier do smaku 

Wykonanie

Śledzie wymoczyć w gazowanej wodzie mineralnej. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić bardzo drobno, sparzyć wrzącą wodą. Jabłko obrać, bardzo drobno pokroić i skropić octem balsamicznym (lub cytryną), aby nie ściemniało. Koperek pokroić bardzo drobno. 
Śledzie wyłożyć do miski, dodać wszystkie składniki, wymieszać. Umieścić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie smakują najlepiej.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Zobacz również

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”