5 z 12
Tatar ze śledzia Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Tatar ze śledzia Agnieszki Delkowskiej

Składniki
4 płaty matiasów 
1 czerwona cebula 
1 awokado 
1 słodkie jabłko 
3 ogórki kiszone 
cebula dymka 
ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
olej rydzowy 
sok z połowy cytryny 
sól, pieprz grubo mielony 
mleko 

Wykonanie

Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

6 z 12
Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek

Składniki
6 płatów solonych matiasów
1 cebula
4 ogórki kiszone
20 sztuk pieczarek marynowanych
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18 proc.
sól
pieprz
sok z połowy cytryny

Wykonanie

Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

7 z 12
Śledzie smażone w cieście z sosem z korniszonów KGW z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Śledzie smażone w cieście z sosem z korniszonów KGW z Konaszówki

Składniki

70 dag solonych płatów śledzia (8 szt.)
2 jajka (rozdzielone)
2 łyżki oleju
5 łyżek kwaśnej śmietany (18 proc.)
10 dag mąki
sól
1/2 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki

Składniki na sos z korniszonów

średnia cebula
4 dag margaryny
3 dag mąki
szklanka rosołu
4 średniej wielkości korniszony
sól, pieprz

Wykonanie

Śledzie. Płaty solonych śledzi wymoczyć, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką. Przyrządzić ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko posolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu. Ułożyć na półmisku, przybrać natką pietruszki. Podawać z sosem korniszonowym lub innym o ostrym smaku. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Sos z korniszonów. Cebulkę drobno posiekać, udusić na tłuszczu, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem, zagotować. Do sosu dodać drobno pokrojone korniszony, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać 1/8 l śmietany.

8 z 12
Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z...
fot. Monika Marmuźniak

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną Moniki Marmuźniak

Składniki

600 g śledzi w oleju 
1 duża czerwona cebula 
1 średnia biała cebula
2 łyżki miodu 
sok z 3 mandarynek
liście laurowe
4 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, kardamon, imbir). 

Wykonanie

Najpierw należy dać śledziom odcieknąć z oleju. W tym czasie pokroić białą cebulę w cieniutkie piórka, chwilę ją dusić i odstawić do przestygnięcia. Następnie czerwoną cebulę również pokroić w piórka i udusić ją z jednym liściem laurowym, 3 łyżkami przyprawy korzennej. Gdy będzie już miękka dodać do niej miód oraz sok z mandarynek i gotować do odparowania soku. Tak przygotowaną cebulę odstawić do ostygnięcia.
Śledzia pokroić na kawałki wielkości kęsa i obtoczyć w pozostałej przyprawie korzennej. Śledzie najlepiej jest ułożyć w dużym słoju, ale może być też miska czy garnek. Układać warstwami białej cebuli, śledzi i czerwonej cebuli.
Odstawić do lodówki na co najmniej noc. Jedząc starać się zjeść wszystkie warstwy naraz gdyż wtedy dają najlepszy efekt!

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gigant biznesu pojawi się w nazwie stadionu Wisły? Jest komunikat w sprawie sponsora

Gigant biznesu pojawi się w nazwie stadionu Wisły? Jest komunikat w sprawie sponsora

Zakopane zacznie zbierać opłatę targową. Są pierwsi chętni. Chodzi nawet o 1 mln zł

Zakopane zacznie zbierać opłatę targową. Są pierwsi chętni. Chodzi nawet o 1 mln zł

MOCAK przykryty wielką wojskową siatką maskującą. O co w tym chodzi?

MOCAK przykryty wielką wojskową siatką maskującą. O co w tym chodzi?

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą