5 z 12
Tatar ze śledzia Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Tatar ze śledzia Agnieszki Delkowskiej

Składniki
4 płaty matiasów 
1 czerwona cebula 
1 awokado 
1 słodkie jabłko 
3 ogórki kiszone 
cebula dymka 
ugotowane ziemniaki (ok. 5 sztuk) 
olej rydzowy 
sok z połowy cytryny 
sól, pieprz grubo mielony 
mleko 

Wykonanie

Śledzie wymoczyć w mleku (ok. trzech godzin). Po wymoczeniu śledzie wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki również posiekać bardzo drobno. Awokado skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić pieprzem i olejem. Spróbować i ewentualnie dosolić. Śledzie są słone więc może się okazać, że soli nie potrzeba. Ziemniaki wyszorować i ugotować. Ugotowane wystudzić, pokroić na plastry i doprawić solą. Na plastrach ziemniaków ułożyć naszego tatara i skropić dodatkowo olejem rydzowym.

6 z 12
Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Śledzie po tatarsku Katarzyny Jaworek

Składniki
6 płatów solonych matiasów
1 cebula
4 ogórki kiszone
20 sztuk pieczarek marynowanych
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18 proc.
sól
pieprz
sok z połowy cytryny

Wykonanie

Matiasy moczyć godzinę w wodzie.
Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.

7 z 12
Śledzie smażone w cieście z sosem z korniszonów KGW z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Śledzie smażone w cieście z sosem z korniszonów KGW z Konaszówki

Składniki

70 dag solonych płatów śledzia (8 szt.)
2 jajka (rozdzielone)
2 łyżki oleju
5 łyżek kwaśnej śmietany (18 proc.)
10 dag mąki
sól
1/2 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki

Składniki na sos z korniszonów

średnia cebula
4 dag margaryny
3 dag mąki
szklanka rosołu
4 średniej wielkości korniszony
sól, pieprz

Wykonanie

Śledzie. Płaty solonych śledzi wymoczyć, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką. Przyrządzić ciasto: żółtka utrzeć z olejem, śmietaną, połową ilości mąki. Wymieszać z ubitą z białek pianą i resztą mąki, lekko posolić. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Śledzie nabijać na widelec, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Dosmażyć na małym ogniu. Ułożyć na półmisku, przybrać natką pietruszki. Podawać z sosem korniszonowym lub innym o ostrym smaku. Podawać z surówką z kiszonej kapusty.
Sos z korniszonów. Cebulkę drobno posiekać, udusić na tłuszczu, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, rozprowadzić rosołem, zagotować. Do sosu dodać drobno pokrojone korniszony, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać 1/8 l śmietany.

8 z 12
Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z...
fot. Monika Marmuźniak

Śledzie w przyprawach korzennych z sokiem z mandarynki i z karmelizowaną cebulą czerwoną Moniki Marmuźniak

Składniki

600 g śledzi w oleju 
1 duża czerwona cebula 
1 średnia biała cebula
2 łyżki miodu 
sok z 3 mandarynek
liście laurowe
4 łyżki przyprawy korzennej (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pieprz, kolendra, kardamon, imbir). 

Wykonanie

Najpierw należy dać śledziom odcieknąć z oleju. W tym czasie pokroić białą cebulę w cieniutkie piórka, chwilę ją dusić i odstawić do przestygnięcia. Następnie czerwoną cebulę również pokroić w piórka i udusić ją z jednym liściem laurowym, 3 łyżkami przyprawy korzennej. Gdy będzie już miękka dodać do niej miód oraz sok z mandarynek i gotować do odparowania soku. Tak przygotowaną cebulę odstawić do ostygnięcia.
Śledzia pokroić na kawałki wielkości kęsa i obtoczyć w pozostałej przyprawie korzennej. Śledzie najlepiej jest ułożyć w dużym słoju, ale może być też miska czy garnek. Układać warstwami białej cebuli, śledzi i czerwonej cebuli.
Odstawić do lodówki na co najmniej noc. Jedząc starać się zjeść wszystkie warstwy naraz gdyż wtedy dają najlepszy efekt!

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Krakowskie food parki. Jedzenie z przyczepy pod chmurką? Tu poczujesz klimat USA

Krakowskie food parki. Jedzenie z przyczepy pod chmurką? Tu poczujesz klimat USA

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Zobacz również

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu