9 z 12
Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
4 płaty śledzia solonego 
4 łyżki https://gazetakrakowska.pl/tradycyjna-salatka-jarzynowa-kola-gospodyn-wiejskich-przepis/ar/13663164 
2 jajka ugotowane na twardo 
2 średnie cebule  
2 łyżki majonezu kieleckiego 
1 cytryna 
przyprawy: sól, pieprz, cukier 

Wykonanie
Śledziki wymoczyć około  1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu.  Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie  dodać do niej majonez i wymieszać.   Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym.  Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

10 z 12
Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi...
fot. archiwum

Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi

Składniki

7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
garść suszonych śliwek
garść owoców suszonej żurawiny
1 duża cebula czerwona lub biała
kilka włoskich orzechów
świeżo mielony pieprz
2 małe ziarenka ziela angielskiego
2 małe goździki
1 listek laurowy
200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Wykonanie
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Posiekać orzechy.
Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami.
Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny.
Porada
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

11 z 12
Śledzie z frużeliną wiśniową...
fot. archiwum

Śledzie z frużeliną wiśniową

Składniki

4 filety śledziowe
300 g wiśni mrożonych bez pestek
150 g cukru
mąka ziemniaczana
płatki chili lub papryka ostra do smaku
sok z cytryny

Wykonanie

Wiśnie rozmrozić i w rondelku zasypać je cukrem. Sok, który powstał zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość wystudzić. Doprawić do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe wymoczyć, żeby straciły nadmierną słoność, odsączyć i zawinąć w rulon. Do środka włożyć wcześniej przygotowaną frużelinę wiśniową.
Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Polecamy

Robert Więckiewicz ustatkował się dopiero po trzydziestce

Robert Więckiewicz ustatkował się dopiero po trzydziestce

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą