
Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
4 płaty śledzia solonego
4 łyżki https://gazetakrakowska.pl/tradycyjna-salatka-jarzynowa-kola-gospodyn-wiejskich-przepis/ar/13663164
2 jajka ugotowane na twardo
2 średnie cebule
2 łyżki majonezu kieleckiego
1 cytryna
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Śledziki wymoczyć około 1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie dodać do niej majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym. Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

Śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi
Składniki
7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
garść suszonych śliwek
garść owoców suszonej żurawiny
1 duża cebula czerwona lub biała
kilka włoskich orzechów
świeżo mielony pieprz
2 małe ziarenka ziela angielskiego
2 małe goździki
1 listek laurowy
200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Wykonanie
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Posiekać orzechy.
Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami.
Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny.
Porada
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Śledzie z frużeliną wiśniową
Składniki
4 filety śledziowe
300 g wiśni mrożonych bez pestek
150 g cukru
mąka ziemniaczana
płatki chili lub papryka ostra do smaku
sok z cytryny
Wykonanie
Wiśnie rozmrozić i w rondelku zasypać je cukrem. Sok, który powstał zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Całość wystudzić. Doprawić do smaku płatkami chilli i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe wymoczyć, żeby straciły nadmierną słoność, odsączyć i zawinąć w rulon. Do środka włożyć wcześniej przygotowaną frużelinę wiśniową.
Jeżeli ktoś lubi, można użyć śledzi z zalewy octowej.