Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca słodkie obwarzanki.
Składniki na ciasto
- 200 ml mleka
- 25 g drożdży
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
- 400 g mąki
- 50 g masła
- szczypta soli
Składniki na masę cynamonową
- 50 g masła
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie
Ciasto: Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Masa cynamonowa: Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze porcje. Z ciasta uformować około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki połączyć ze sobą na jednym z końców i razem zapleść. Końce zaplecionych wałeczków połączyć ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
Obwarzanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować masą cynamonową. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Źródło: Dzień Dobry TVN