https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Słodkie drożdżowe obwarzanki z cynamonem i cukrem [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Przepis na słodkie drożdżowe obwarzanki z cynamonem i cukrem.

Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca słodkie obwarzanki.

Składniki na ciasto

  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Składniki na masę cynamonową

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu

Wykonanie
Ciasto: Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Masa cynamonowa: Masło utrzeć z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na mniejsze porcje. Z ciasta uformować około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki połączyć ze sobą na jednym z końców i razem zapleść. Końce zaplecionych wałeczków połączyć ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.

Obwarzanki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować masą cynamonową. Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska