MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowe krówki...
fot. Fot. archiwum

Smaki dzieciństwa. Ciasta i desery rodem z PRL. TOP 10 deserów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Domowe krówki
Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich Regulice.

Składniki
1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
1 kg cukru
orzechy włoskie
masło

Wykonanie
Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Regulice

Zobacz również

Dzień Otwarty w Zespole Szkół w Małkini Górnej

Dzień Otwarty w Zespole Szkół w Małkini Górnej

Motor - Górnik: gdzie oglądać? Transmisja i stream z półfinału baraży

Motor - Górnik: gdzie oglądać? Transmisja i stream z półfinału baraży

Polecamy

Krakowianin nagrodzony przez NASA za „Schody do Drogi Mlecznej”. To zdjęcie dnia

Krakowianin nagrodzony przez NASA za „Schody do Drogi Mlecznej”. To zdjęcie dnia

Uczelnie techniczne z Krakowa rozpoczynają rekrutację na rok akademicki 2024/2025

Uczelnie techniczne z Krakowa rozpoczynają rekrutację na rok akademicki 2024/2025

Tomasz Jażdżyński: Możemy myśleć o inwestycjach, rozwoju, a nie tylko o przetrwaniu

Tomasz Jażdżyński: Możemy myśleć o inwestycjach, rozwoju, a nie tylko o przetrwaniu