![Sosy do dań z grilla - zobacz 5 nietypowych sosów, które zachwycą wszystkich [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/28/bd/5b17edd22e638_o_large.jpg)

Greckie tzatziki
Lekki i rześki grecki dip tzatziki na bazie jogurtu wyśmienicie smakuje zarówno z zarumienionymi warzywami, daniami mięsnymi, jak i samym pieczywem. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Cała receptura polega na zmieszaniu utartych świeżych ogórków z wyciśniętym ząbkiem czosnku i jogurtem. Opcjonalnie można dodać odrobinę oliwy z oliwek oraz koperek. Doprawić do smaku i gotowe! Tzatziki podajemy po schłodzeniu.

Kremowy i miętowy
Opcją dla smakoszy poszukujących jeszcze większego orzeźwienia jest sos z dodatkiem mięty. W tym wypadku do jogurtu dodajemy dużą garść posiekanych świeżych listków, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Im wcześniej przed podaniem go przygotujemy, tym ostrzejszy zyska smak. W duecie z soczystym mięsem z grilla stworzy kompozycję, która zachwyci prawdziwych koneserów oryginalnych połączeń smakowych.

Słodko-kwaśny z chili
Zamiast kupować gotową mieszankę, naszpikowaną konserwantami, przygotujmy własny, domowy sos – pyszny, wyrazisty i pozbawiony polepszaczy. Wystarczy zaopatrzyć się w pomidory, papryczkę chili, kilka ząbków czosnku, imbir, cukier, ocet ryżowy, sól i skrobię ziemniaczaną. Przydatny będzie również blender. Pomidory należy pozbawić skórki, chwilę poddusić, dodać pozostałe składniki, a na końcu skrobię ziemniaczną do zagęszczenia. Doprawić do smaku i zblendować. Najlepiej smakuje na zimno.