1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Kolorowe tapas, czyli przekąska na raz...
fot. Violetta Grzelka

Kolorowe tapas, czyli przekąska na raz

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
opakowanie serka śmietankowego typu Almette
żółta i czerwona papryka
duża cebula
pęczek natki pietruszki lub kolendry
przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilli do smaku

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.

Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.

Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.

Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.

2 z 11
Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza...
fot. Ula Pałka

Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza

Składniki:
1/2 kg mąki
niepełna łyżka cukru
niepełna łyżeczka soli
125 ml oleju
0,25 ml wody letniej
150 g drożdży
Składniki na nadzienie:
biała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
10 plasterków salami
10 plasterków boczku wędzonego
10 zielonych oliwek
pomidor
świeżo mielony pieprz
żółtko
łyżka mleka

Wykonanie:
Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.

Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

3 z 11
Przepis na trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Białki

Przepis na trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem

Składniki:
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania

Wykonanie:
Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

4 z 11
Karnawałowa przekąska: paluchy serowe do piwa...
fot. Agnieszka Sznajder

Karnawałowa przekąska: paluchy serowe do piwa

Składniki:
5 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
rozmącone jajko
kminek, sezam
sól gruboziarnista,
suszone pomidory lub chili (co kto lubi)

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm, wysmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Zobacz również

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu