
Kolorowe tapas, czyli przekąska na raz
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
opakowanie serka śmietankowego typu Almette
żółta i czerwona papryka
duża cebula
pęczek natki pietruszki lub kolendry
przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilli do smaku
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.
Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.

Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza
Składniki:
1/2 kg mąki
niepełna łyżka cukru
niepełna łyżeczka soli
125 ml oleju
0,25 ml wody letniej
150 g drożdży
Składniki na nadzienie:
biała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
10 plasterków salami
10 plasterków boczku wędzonego
10 zielonych oliwek
pomidor
świeżo mielony pieprz
żółtko
łyżka mleka
Wykonanie:
Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.
Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis na trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania
Wykonanie:
Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Karnawałowa przekąska: paluchy serowe do piwa
Składniki:
5 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
rozmącone jajko
kminek, sezam
sól gruboziarnista,
suszone pomidory lub chili (co kto lubi)
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm, wysmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.