5 z 11
Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem...
fot. Agnieszka Delikowska

Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem

Składniki:
kilogram obranych i podgotowanych krewetek
dwie szalotki
dwa ząbki czosnku
łyżeczka chili
garść posiekanej kolendry i pietruszki
2 łyżki masła

Wykonanie:
Masło rozgrzać w woku. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać krewetki i na dużym ogniu smażyć szybko około 8 minut. Posypać pietruszką, kolendrą i chili. Podawać z grzanką.

6 z 11
Szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami nadziewanymi...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami nadziewanymi papryką

Składniki:
słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową
ciasto francuskie
jajko
drewniane patyczki do szaszłyków

Wykonanie:
Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek. Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek.
Na środku paska położyć oliwkę i owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owinąć resztę oliwek, aż do końca paska. Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut.

7 z 11
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i porem

Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki + do podsypywania
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
0,4 ml gęstej śmietany
1 i 1/2 kostki masła
4 żółtka
4 jajka
10 dag drożdży

Farsz:
1 i 1/2 kg pieczarek
duży por
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:
Farsz. Farsz najlepiej przygotować wcześniej. Zeszklić na oleju posiekany w piórka por, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć. Doprawić do smaku solą , pieprzem.

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, żółtka i jajko. Śmietanę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, nie pozostawiać do wyrośnięcia, ale od razu podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki i każdą część rozwałkować na długie prostokąty. Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (lepiej się skleją) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki.

Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, posmarować żółtkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.

8 z 11
Obowiązkowa przekąska karnawałowa: krakowski chrust...
fot. Marta Góra

Obowiązkowa przekąska karnawałowa: krakowski chrust

Składniki:
10 żółtek
1 całe jajko
1łyżeczka do herbaty cukru pudru
1 łyżeczka do herbaty masła
mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
spirytus – łyżka, ale niekoniecznie

Wykonanie:
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką.

Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Zobacz również

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków