9 z 11
Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie octowej...
fot. Dorota Wójcicka

Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie octowej

Składniki:
600 g tuszy świeżych śledzi
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Składniki zalewy:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru

Do każdego słoika:
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy

Wykonanie:
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.

Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.

10 z 11
Wegańska karnawałowa przekąska. Marynowany seler jak śledź...
fot. Alicja Rokicka

Wegańska karnawałowa przekąska. Marynowany seler jak śledź

Składniki:
seler
2-3 cebule
1/2-3/4 szklanki oleju (najlepiej pół na pół z olejem lnianym)
2-3 łyżki ostrej musztardy
10 owoców jałowca
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
sporo soli do smaku
kawałek nori (niekoniecznie)
łyżeczka oleju do smażenia

Wykonanie:
Selera obrać i pokroić w plastry grubości około 5 mm. Ugotować je w osolonej wodzie lub na parze. Aby seler nabrał smaku, można do wody dodać majeranku i sosu sojowego. Można też dodać łyżkę gotowej przyprawy do ryb. Patelnię rozgrzać i usmażyć z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głównie o to, by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Można na patelnię dodać majeranku. Cebulę posiekać w paski lub cienkie piórka. Włożyć do miski i zalać olejem. Dodać musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieść nożem. Dodać też kawałki nori (nieduże paski).

Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Dodać do miski selera i znowu dobrze wymieszać. Posolić. Przełożyć do słoika i zamknąć. Trzymać w lodówce i marynować najlepiej 24-48 godzin.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Polecamy

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?