9 z 11
Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie octowej...
fot. Dorota Wójcicka

Przepis na pyszne śledzie marynowane w zalewie octowej

Składniki:
600 g tuszy świeżych śledzi
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Składniki zalewy:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
2 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki cukru

Do każdego słoika:
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
łyżeczka gorczycy

Wykonanie:
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.

Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.

10 z 11
Wegańska karnawałowa przekąska. Marynowany seler jak śledź...
fot. Alicja Rokicka

Wegańska karnawałowa przekąska. Marynowany seler jak śledź

Składniki:
seler
2-3 cebule
1/2-3/4 szklanki oleju (najlepiej pół na pół z olejem lnianym)
2-3 łyżki ostrej musztardy
10 owoców jałowca
3-4 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
sporo soli do smaku
kawałek nori (niekoniecznie)
łyżeczka oleju do smażenia

Wykonanie:
Selera obrać i pokroić w plastry grubości około 5 mm. Ugotować je w osolonej wodzie lub na parze. Aby seler nabrał smaku, można do wody dodać majeranku i sosu sojowego. Można też dodać łyżkę gotowej przyprawy do ryb. Patelnię rozgrzać i usmażyć z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głównie o to, by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Można na patelnię dodać majeranku. Cebulę posiekać w paski lub cienkie piórka. Włożyć do miski i zalać olejem. Dodać musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieść nożem. Dodać też kawałki nori (nieduże paski).

Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Dodać do miski selera i znowu dobrze wymieszać. Posolić. Przełożyć do słoika i zamknąć. Trzymać w lodówce i marynować najlepiej 24-48 godzin.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Polecamy

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

Tak powinni wyglądać bohaterowie z Władcy Pierścieni zgodnie z opisem w książkach

Tak powinni wyglądać bohaterowie z Władcy Pierścieni zgodnie z opisem w książkach

MTP zmienia się w Poznań Event Hub. Prezes targów wyjaśnia, co to oznacza

ROZMOWA
MTP zmienia się w Poznań Event Hub. Prezes targów wyjaśnia, co to oznacza