
Rozwałkowanie masła
W celu rozwałkowania masła potrzebny będzie wałek do ciasta i papier do pieczenia. Twarde masło owińcie papierem i uderzajcie wałkiem, a następnie rozwałkujcie. Cienki placek masła szybko osiągnie zamierzoną temperaturę i konsystencję.

Ucieranie masła mikserem
To idealny sposób jeśli potrzebujecie miękkiego masła do ciasta. Kawałki tłuszczu należy ucierać mikserem.

Kąpiel wodna
Kąpiel wodna jest dobra do przygotowania płynnej czekolady - sprawdzi się także do masła. Wystarczy, jak w garnku zagrzejecie wodę i położycie na niego miskę, w której będzie znajdowało się masło. Ta metoda będzie bardziej przydatna w przypadku użycia masła do ciasta niż do posmarowania nim chleba, bo może uzyskać bardziej płynną konsystencję niż tego będziecie potrzebować.

Twarde masło włóż do mikrofalówki
Mikrofala to urządzenie przydatne w kuchni. Można nią podgrzać jedzenie oraz masło, które jest bardzo twarde. Mikrofalę nastawiamy na najniższą moc i na kilka sekund wkładamy do niej masło. Jednak cały ten proces trzeba monitorować i co chwilę przekładać kostkę na inny bok, aby całkowicie się nie roztopiła.