We wrześniu przeciętna cena wszystkich klas wagowych (sprzedawanych przez zakłady pakujące) wyniosła 36,68 zł/100 sztuk. Czyli, była 7,3 proc. wyższa niż dokładnie rok temu. Porównując 2014 i 2015, jajka klasy XL podrożały o 5,6 proc, klasy L o 15,4 proc., klasy M o 5,5 proc., natomiast klasy S o 1,7 proc. Kiedy średnie ceny jaj uzyskiwane przez producentów podskoczyły o 3,4 proc., spadły ceny mieszanek pasz przemysłowych dla niosek. Mowa o wyniku 6,2 proc.
Przeciętnie za jajko zapłacimy 50 groszy.
Przeciętna miesięczna cena detaliczna od stycznia do sierpnia była o ok. 2,5 proc. niższa niż w tym przedziale w 2014. Tragedii jednak nie ma - to o 13 proc. więcej niż cztery lata temu.
- Wrześniowe ceny sprzedaży jaj klasy A w zakładach pakujących: sto sztuk jaj XL kosztowało 45,10 złotych (w 2014 - 42,70 zł). W sierpniu 2015 - 45,60 zł. W lipcu - 43,10 zł.
- Sto jaj klasy L we wrześniu kosztowało 39,70 zł. Rok temu o tamtej porze - 34,40 zł. Wróćmy jednak do 2015. W sierpniu sto sztuk kosztowało 35,60 zł, w lipcu - 38,30 zł.
- Klasa M? Sto jaj kosztowało we wrześniu 32,80 zł (w 2014 - 31,10 zł). Cena sierpniowa to 30,10 zł, lipcowa - 33,80.
- Jeśli chodzi o najmniejsze jajka, we wrześniu sto sztuk kosztowało 29,10 zł (2014 - 28,60 zł). W sierpniu tego roku jaja klasy S kosztowały 28 zł, w lipcu - 29,40 zł.
Według analizy Instytutu Ekonimiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętnie w Unii Europejskiej za 100 kg jaj trzeba było zapłacić o 3,54 euro mniej niż w naszym kraju. Przed rokiem było to o 1,81 euro mniej.
Ceny w innych krajach unijnych? Jeśli chodzi o sąsiadów zza Odry, jaja podrożały w relacji rok do roku o 23,1 proc. W Holandii o 28,8 proc, w Czechach o 12,9 proc.
Źródło: FAMMU/FAPA