
Chleb na zdrowie?
Pieczywo to źródło wielu składników odżywczych. Białe uznawane jest za kaloryczne, z kolei ciemne ma wielu zwolenników wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Na korzyść razowych czy pełnoziarnistych wypieków przemawia ich przyswajalność witamin, magnezu, potasu czy cynku.

Polacy uwielbiają pieczywo
Polska jest krajem chlebolubnym. Wciąż jednak istnieje sporo mitów na temat spożywania pieczywa. Warto wiedzieć, że chleb stanowi waży element żywienia. Obecnie ceny mocno poszło w górę, eksperci prognozują, że w tym roku mogą jeszcze wzrosnąć nawet o 10 procent.

Chleb - źródło witamin
Pełnoziarniste pieczywo dostarcza węglowodanów złożonych, błonnika, potasu, magnezu, cynku czy też witamin B. Ciemne chleby pieczone na zakwasie dodatkowo wzbogacają organizm o żelazo. Według dietetycznych wytycznych, przy zapotrzebowaniu ok. 2200 kcal dziennie powinno spożywać się ok. 2-3 kromek o wadze 100 g.

Idealny przepis na chleb
Najczęściej chleb powstaje z wybranego rodzaju mąki, wody, drożdży lub zakwasu. Dzięki fermentacji zwiększa objętość i po pieczeniu można uzyskać pulchny bochen. Dodatki dozwolone - jedni dodają ziarna, niektórzy warzywa. Pieczenie trwa od 40-45 minut w górę, najlepiej w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza.