Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Syrop piernikowy na Boże Narodzenie. Doskonały do kawy czy herbaty lub do ciast [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Syrop piernikowy. Doskonały do kawy czy herbaty lub do ciast. Zobaczcie przepis!
Syrop piernikowy. Doskonały do kawy czy herbaty lub do ciast. Zobaczcie przepis!
Piernik to jeden z kulinarnych symboli Bożego Narodzenia. Zanim jednak zawita na świątecznym stole można cieszyć się jego smakiem pod postacią słodkiego i aromatycznego syropu piernikowego. Przepis na ten smakołyk jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Syrop piernikowy można stosować jako dodatek do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Świetnie sprawdzi się również jako polewa do ciast.

Składniki

  • 250 g wody
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 5 goździków
  • 1 płaska łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 ziarno kardamonu, całego
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.

2. Do garnka lub miski włożyć drobne sitko, wyłożyć je dodatkowo potrójną warstwą gazy. Do sitka ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć sitko. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.

Wskazówka
Syropu piernikowego używać jako dodatku do kawy lub deserów.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 14 dni.

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon i ziele angielskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 min/100°C/obr. 2. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.

2. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska