Śledzie na święta? Obowiązkowo! Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, które są też przystępne cenowo. Ich tłuste mięso jest skarbnicą kwasów z grupy omega-3 wspomagających pamięć, koncentrację oraz odporność.
Są też niezbędne do produkcji tzw. hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy.
I to nawet w małych porcjach – dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 pokrywa w pełni zaledwie 4-cm kawałek tej ryby.
Jej mięso dostarcza także mnóstwo dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, fosforu, wapnia, jodu i witaminy. D3.
Najlepsze śledzie na wigilijny stół
Śledzie dostępne są najczęściej w postaci płatów w solance albo oleju i po takie właśnie warto sięgać, aby przyrządzić wigilijne potrawy czy świąteczne przekąski.
Najlepsze są grube i mięsiste, pozbawione skóry płaty a là matias – uwaga, lepiej unikać takich z zalewy z dodatkiem octu, ponieważ są nieprzyjemnie twarde. Płaty zwykle wymagają wymoczenia w wodzie lub mleku – jak długiego, to zależy już tylko od stopnia ich słoności i preferencji smakowych.
Najlepiej wybierać płaty z ryb odławianych w Atlantyku (są znacznie mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi niż śledzie bałtyckie) i oznaczonych certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje zakup ryby najwyższej jakości, z połowów zrównoważonych, czyli mających zminimalizowany wpływ na ekosystem.
Śledzie i dodatki
Śledzie są niesamowite z jeszcze jednego powodu – świetnie „dogadują się” z rozmaitymi dodatkami (zarówno owocowymi, jak i warzywnymi, słodkimi i słonymi) oraz przyprawami – nawet tak egzotycznymi jak curry, goździki czy cynamon. Warto z nimi eksperymentować i na zawsze zakochać się w śledziach!
Zobaczcie przepisy na pyszne śledzie na święta Bożego Narodzenia:
Aromatyczne śledzie ziołowe na wigilijny stół [PRZEPIS]
Składniki:
- 5 płatów śledziowych a là matias w oleju
- 2 cukrowe cebule
- łyżka soku i skórki z cytryny
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich Appetita
- 3 łyżki pietruszki Appetita
- łyżka koperku Appetita
- 4 ziarna ziela angielskiego Appetita
- 2–3 liście laurowe Appetita
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Śledzie osączyć, ewentualnie wymoczyć. Pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz przyprawami, na koniec połączyć ze śledziami. Przełożyć do słoika, zalać olejem. Zakręcić, wstawić do lodówki na min. 48 godz.
Korzenne śledzie z piernikiem na święta [PRZEPIS]
Składniki:
- 5 dag suszonych kapeluszy borowików
- 6 płatów śledziowych a là matias w zalewie
- 150 ml gotowego grzańca (wina)
- 2 łyżki oleju
- 4 czerwone cebule
- 5 łyżek octu jabłkowego
- łyżka brązowego cukru
- 4 goździki Appetita
- 2 ziarna ziela angielskiego Appetita
- duża szczypta cynamonu mielonego Appetita
- duża szczypta imbiru mielonego Appetita
- kilka suchych pierników lub ciastek korzennych bez lukru
Wykonanie:
Grzyby zalać na noc wodą, obgotować, odcedzić i posiekać. Śledzie osączyć, szybko przepłukać, włożyć do naczynia i zalać zimnym grzańcem. Odstawić na 4–5 godz. w chłodne miejsce. Cebule posiekać, wrzucić do rondla, na rozgrzany olej, dodać cukier, ocet, goździki (można je rozgnieść) i ziele angielskie. Smażyć, mieszając, aż powstanie gęsta, szklista konfitura. Dołożyć grzyby, przyprawić do smaku cynamonem i imbirem, wymieszać, odstawić.
Śledziowe płaty osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Przykryć cebulowo-grzybową konfiturą, posypać z wierzchu pokruszonymi piernikami albo ciastkami. Skropić dodatkowo grzańcem.
Śledzie curry na Boże Narodzenie [PRZEPIS]
Składniki:
- 4 płaty śledziowych a là matias w oleju
- łyżka octu jabłkowego
- 1 cukrowa cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki curry Appetita
- twarde, kwaśne jabłko
- 4–5 łyżek koperku Appetita
- 5 łyżek majonezu
- 2–3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- pieprz czarny mielony Appetita
Wykonanie:
Śledzie moczyć przez całą noc w mleku. Osączyć, pokroić w małą kostkę, wymieszać z octem i odstawić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, pod koniec wymieszać dokładnie z curry. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziami, cebulą z curry, koperkiem, majonezem, śmietaną oraz pieprzem do smaku. Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać na kawałkach razowego chleba, ze szczypiorem, kaparami oraz kawałkami korniszonów.
Zobaczcie także inne przepisy na świąteczne śledzie:
