Gęste i pożywne zupy, które nasycą każdego. Przygotujesz je w okamgnieniu. Zobacz przepisy naszych Czytelników
Zupa fasolowa z kiełbasą, boczkiem i papryką. Treściwa i pyszna
Składniki:
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g fasoli Jaś
2 litry wody
200 g kiełbasy podwawelskiej
200 g boczku wędzonego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej
1/2 łyżki papryki mielonej
1 papryka czerwona
1 pomidor
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Żeberka oraz fasolę przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę warzywną. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do zupy. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pomidora pokroić na ćwiartki, a paprykę w kostkę. Warzywa dodać do wywaru. Kiełbasę pokroić w plasterki, natomiast boczek w kostkę. Boczek razem z kiełbasą podsmażyć na rumiano na oliwie i dodać do zupy.
Na końcu do zupy dodać koncentrat i gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”