Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sztuczne mięso. Pierwszy kraj na świecie wydał pozwolenie na sprzedaż wyprodukowanego laboratoryjnie mięsa

Marlena Hebda
Marlena Hebda
Sztuczne mięso. Mięso wyprodukowane laboratoryjnie ma szansę wejść do sprzedaży
Sztuczne mięso. Mięso wyprodukowane laboratoryjnie ma szansę wejść do sprzedaży Pixabay
Sztuczne mięso czy też mięso z próbówki to alternatywa dla prawdziwego mięsa, ale pozbawiona aspektu hodowania i zabijania zwierząt. Badania nad sztucznym mięsem trwają od jakiegoś czasu, ale teraz pojawiła się szansa na jego wprowadzenie do sprzedaży. Mięso wyprodukowane przez start-up Eat Just otrzymało w jednym z krajów zielone światło.

Singapur jest pierwszym państwem na świecie, które wydało zgodę na sprzedaż sztucznego mięsa. Nie chodzi tutaj o wegańskie zamienniki produkowane z ciecierzycy, soi, bobu i innych roślin, ale prawdziwe mięso wytworzone bez konieczności zabijania zwierząt.

"Czyste mięso" - laboratoryjna alternatywa prawdziwego mięsa

Tak zwane "clean meat" (z ang. "czyste mięso") powstało z inicjatywy amerykańskiego start-upu Eat Just. Firma produkuje mięso w warunkach laboratoryjnych, używając do tego komórek pobranych z mięśni żyjącego zwierzęcia. Te komórki są potem hodowane do momentu, w którym powstanie z nich zdatne do spożycia mięso.

"„Pierwsza na świecie zgoda regulatora na prawdziwe, wysokiej jakości mięso powstające bezpośrednio z komórek zwierzęcych, przeznaczone do bezpiecznej konsumpcji przez ludzi toruje drogę do rozpoczęcia sprzedaży na niewielką skalę w Singapurze."

- można przeczytać w komunikacie Eat Just.

Singapur jako pierwszy kraj zgodził się wprowadzić "clean meat" do sprzedaży. Jedynym haczykiem związanym z "czystym mięsem" jest fakt, iż jego wyprodukowanie jest dość drogie. Produkt sprzedawany w Singapurze to nuggetsy z kurczaka, których cena jest podobna do kosztów dobrej jakości kurczaka hodowlanego. Jednakże na ten moment, jak wynika z informacji podanych przez "Rzeczpospolitą", dokładna cena kurczaka nie jest znana.

Sztuczne mięso: lepsze od prawdziwego?

Kontrowersje związane z produkcją mięsa, etyką produkcji i przetrzymywania zwierząt hodowlanych trwa od lat. Wydaje się, że sztuczne mięso produkowane w warunkach laboratoryjnych, bez konieczności hodowli i zabijania zwierząt, może być bezpieczniejszą i bardziej etyczną alternatywą dla wszystkich, którzy nie potrafią zrezygnować z produktów mięsnych. Jak informuje poradnikzdrowie.pl sztuczne mięso może być również o wiele zdrowszą opcją. Wszystko dlatego, że naukowcy będą mogli dokładnie zaplanować jego skład, dodać wartościowe składniki i uczynić go bezpieczniejszym dla naszego organizmu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska