Przepisy na pyszne tortille na zimno na Sylwestra

Smakowe tortille. Proste i pyszne [PRZEPIS]
Składniki
- 3 placki tortilli
- 3 serki smakowe: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy (np. MSM Mońki )
- sałata strzępiasta czerwona i zielona
- pieczarki świeże
- szynka w plasterkach
- szczypior
Wykonanie
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.
Przepis Roberta Muzyczki

Tortille z łososiem, żółtym serem, sałatą i papryką [PRZEPIS]
Składniki:
- 4 tortille
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 czerwona papryka
- 100 g sałaty: roszponki lub rukoli
- 8 plastrów żółtego sera
- 250 g sera typu feta
- 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
Wykonanie:
Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą na gładką masę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.

Smakowite roladki z tortilli z łososiem, szynką i serkiem śmietankowym [PRZEPIS]
Składniki
- 3 tortille
- 250-300 g wędzonego łososia
- lub plastry dobrej szynki
- opakowanie śmietankowego serka
- sałata
- świeży koperek
Wykonanie
Każdą tortillę posmarować serkiem. Ułożyć plastry łososia lub szynki. Posypać porwaną w palcach sałatą. Oprószyć posiekanym koperkiem. Tortille mocno zrolować. Można owinąć folią spożywczą i schować na trochę do lodówki. Kroić na plastry.
Przepis Iwona Borowiec

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami [PRZEPIS]
Składniki
- 4 tortille
- 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” Berger
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sałata rzymska
- 1 serek śmietankowy
Wykonanie
Wyjąć mięso z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.
