1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Pamiętacie dawną kuchnię babci? Czego tam nie było! A...
fot. fot. pixabay

Pamiętacie dawną kuchnię babci? Czego tam nie było! A wszystkie dania smakowały wyśmienicie. Zebraliśmy dla Was przepisy od Kół Gospodyń Wiejskich na klasyczne dania z dzieciństwa. W sam raz na lato.

2 z 14
Zupa szczawiowo-pokrzywowa Koła Gospodyń z Białki...
fot. Fot. KGW z Białki

Zupa szczawiowo-pokrzywowa Koła Gospodyń z Białki

Składniki
ok. 30 dag młodej pokrzywy
ok. 20 dag szczawiu
masło
6 szklanek rosołu
łyżka mąki
kilka łyżek śmietany
jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

3 z 14
Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu...
fot. Fot. KGW w Bieczu

Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich w Bieczu

Składniki
2 litry wody
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/3 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
natka pietruszki lub koper

Wykonanie
Wszystkie jarzyny (z wyjątkiem cebuli i czosnku) oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości. Cebule obrać i zeszklić na złoty kolor dodając łyżkę margaryny. Gdy jarzyny będą miękkie dodać do nich cebulkę, trochę pieprzu, kostkę rosołową, obrany i pokrojony drobno czosnek.
Na koniec dodać roztrzepaną śmietanę (wcześniej ją zahartować, tzn. w osobnym naczyniu dokładnie wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Po zdjęciu z ognia do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koper, ewentualnie listki mięty.

4 z 14
Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto naleśnikowe
1/2 kg mąki 
1 szklanka mleka 
2 jajka 
3 łyżki oleju 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
cukier waniliowy 
 
Składniki na nadzienie serowe 
1/2 kg sera białego chudego 
1 serek homogenizowany waniliowy 
2 żółtka  
1 cukier waniliowy 
3 łyżki cukru

Wykonanie
Ciasto. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.  
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Strefa rapu na Polibudzie. Studenci bawili się wraz z gwiazdami polskiego hip-hopu!

Strefa rapu na Polibudzie. Studenci bawili się wraz z gwiazdami polskiego hip-hopu!

Targi Edukacyjne na targu. Debata, inspiracje i zakupy na regionalnych stoiskach

Targi Edukacyjne na targu. Debata, inspiracje i zakupy na regionalnych stoiskach

Bieg Pamięci i Pojednania w Oświęcimiu

Bieg Pamięci i Pojednania w Oświęcimiu

Zobacz również

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

Targi Edukacyjne na targu. Debata, inspiracje i zakupy na regionalnych stoiskach

Targi Edukacyjne na targu. Debata, inspiracje i zakupy na regionalnych stoiskach