5 z 14
Kotlety z jajek według Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie...
fot. Fot. 123 RF

Kotlety z jajek według Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Składniki
6 jajek
1 mała bułka
1/2 szklanki mleka
cebula
zielenina
sól, pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Bułkę zamoczyć w mleku, cebulę podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane jaja zemleć w maszynce z bułką i podsmażoną cebulą, dodać surowe jajko, sól, pieprz oraz zieleniną i wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron.

6 z 14
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Koła Gospodyń...
fot. Fot. KGW w Mirowie

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Koła Gospodyń Wiejskich w Mirowie

Składniki
1 kg ziemniaków
1 cebula
1-2 jajka
4 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
20 dag świeżych grzybów
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 mała cebulka

Wykonanie
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Smażyć na patelni nakładając łyżką małe placuszki na rumiano. Osobno zrobić sos grzybowy. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w paseczki. Zagotować je w małej ilości wody i odcedzić. Pokroić małą cebulkę w piórka, zeszklić ją na oleju i dodać odcedzone grzybki, podlać 4 łyżkami wody i pogotować z 10 minut. Następnie dodać śmietanę. Można oprószyć mąką i chwilę jeszcze podsmażyć. Sosem polać placki ziemniaczane.

7 z 14
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki

Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania

Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza.
Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

8 z 14
Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza...
fot. Fot. KGW z Nowego Wiśnicza

Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza

Składniki
75 dag twarogu
15 dag mąki
15 dag kaszy manny
2 jajka
30 dag powideł śliwkowych
5 dag masła
5 dag bułki tartej
5 dag cukru

Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bieg Skawiński 2025 w międzynarodowym gronie. Tłum uczestników na trasie

Bieg Skawiński 2025 w międzynarodowym gronie. Tłum uczestników na trasie

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

„Jagiellonki” świętowały awans do ekstraligi!

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Zobacz również

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie