9 z 14
Kućmok, czyli babka ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Fot. 123 RF

Kućmok, czyli babka ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki
1,5 ziemniaków
4 łyżki buki tartej
3 jajka
2 duże cebule
25 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
½ łyżeczki majeranku
pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki

Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem. Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną . Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.

10 z 14
Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami od Koła Gospodyń...
fot. Fot. KGW w Kościelcu

Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami od Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu

Składniki
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1 kg jabłek

Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.

11 z 14
Klasyczne pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Klasyczne pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek
szczypta soli

Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 szklanki śmietany 18 proc. (kwaśnej)
2 cukry wanilinowe

Wykonanie pierogów z truskawkami
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić ciasto nożem do połączonych składników, dodać wrzątek. Całe ciasto wyrobić do gładkości aż zrobi się elastyczne (jeżeli jest zbyt suche można dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować cienko, nałożyć owoce i skleić.
Ugotowane pierogi można polać sosem ze śmietany i cukru wanilinowego.

12 z 14
Jagodzianki, czyli pyszne bułeczki z jagodami Koła Gospodyń...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Jagodzianki, czyli pyszne bułeczki z jagodami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto
1 kg maki
3 jajka
10 dag drożdży
¾ szklanki cukru 
½ litra ciepłego mleka 
1 cukier wanilinowy
2 łyżki śmietany 
2 łyżki oleju  
1 kostka margaryny  
1 kg jagód
 
Kruszonka
½ szklanki mąki 
5 dag masła 
¼ szklanki cukru pudru 

Dodatkowo
1 jajko do posmarowania bułeczek 
 
Wykonanie 
Zarobić rozczyn z maki, cukru, mleka i drożdży, składniki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać ubite z cukrem jajka, pozostałą mąkę, olej i cukier wanilinowy, śmietanę i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. 
Następnie rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać szklanką krążki, na środek ułożyć jagody zlepić i uformować kulkę, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Wrośnięte bułeczki  posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. 
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

162. rocznica bitwy pod Krzykawką i święto Oddziału Żandarmerii Wojskowej w Krakowie

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

Wielka procesja przeszła z Wawelu do kościoła na Skałce. Ku czci św. Stanisława

Zobacz również

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

Wielki dym nad Nową Hutą. Paliły się naczepy

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister

Miasteczko Biejat stanęło w Parku Bednarskiego. Odwiedził je minister