13 z 14
Proziaki z Moszczenicy...
fot. Fot. archiwum

Proziaki z Moszczenicy

Składniki
1/2 kg maki pszennej
1/2 kg pszennej mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka soli
1-2 jaja

Wykonanie
Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można też na rozgrzanej mocno patelni. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Bieg Skawiński 2025 w międzynarodowym gronie. Tłum uczestników na trasie

Bieg Skawiński 2025 w międzynarodowym gronie. Tłum uczestników na trasie

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Kibice na meczu Hutnik - KKS Kalisz. Tak wspierali swoją drużynę

Polecamy

Kibice Cracovii w Katowicach. Tylko oni zdali egzamin

Kibice Cracovii w Katowicach. Tylko oni zdali egzamin

Cracovia przegrała w meczu walki i spada w ligowej tabeli

Cracovia przegrała w meczu walki i spada w ligowej tabeli

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku

Ponad 25 dzieci przystąpiło do Pierwszej Komunii Świętej w Osieku