
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków
Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry
Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
Składniki
3 torebki kminku
szklanka mleka (jeśli ktoś nie toleruje mleka, to wody) z ok. 1/2 szklanki wody
wywar albo rosół – mięsny lub warzywny
Wykonanie
Kminek wsypać do mleka z wodą (lub samą wodą) i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. Przecedzić i połączyć z wywarem. Jeśli gotujemy bez mleka, można dodać śmietanę. Jeśli na mleku, nie trzeba. Jeżeli wywar mamy tylko jarzynowy, dodać łyżkę surowego masła. Do czystej zupy, gotowanej bez mleka, można dodać zasmażkę z masła (ja gotuję na mleku i dodaję surowe masło). Podawać z lanym ciastem lub kluskami kładzionymi albo z samodzielnie zrobionymi malutkimi grzankami z weki. Oczywiście trzeba przyprawić zupę solą i pieprzem.
Grzanki: kilkudniową wekę kroimy na kosteczki, wysuszamy dzień, dwa na powietrzu i potem na patelni, na maleńkim ogniu, lekko prażymy do zrumienienia, ciągle mieszając. Pod koniec dodać odrobinę świeżego masła i pokrojony ząbek czosnku (ale niekoniecznie, jeśli ktoś nie lubi).
Przepis Marty Góry

Zupa pho z orzechami nerkowca
Składniki
1 marchew
pół selera
1 pietruszka
1 cebula
1 opakowanie kiełków fasoli mung
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
sos sojowy
75 g orzechów nerkowca Bakalland
Wykonanie
Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

Ormiański chłodnik na jogurcie z ogórkiem, ziołami i białym ryżem
Składniki:
100 g ryżu białego marki Halina
400 g jogurtu
1 ogórek
100 ml wody
100 g lodu
1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka posiekanego koperku
1-2 łyżki soku z cytryny
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jogurt, wodę i lód zblendować w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.