
Białczańska zupa scypa z kapusty
Składniki
1/2 główki kapusty
mleko
2 łyżki masła
sól
ziemniaki
Wykonanie
1/2 główki kapusty grubiej poszatkowanej ugotować w wodzie pół na pół z mlekiem, odlać. Zalać mlekiem (1 litr) i dalej gotować. Dodać 2 łyżki masła, sól do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Rozgrzewająca isepska zupa serowa z pulpetami
Składniki na zupę
3 litry wody
3 kostki rosołowe
4 marchewki
1 pietruszka
2 pory
kawałek selera
Składniki na pulpety
1/2 kg mięsa mielonego
cebula
przyprawy do smaku
grysik
Dodatkowo
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
4 serki topione
przyprawy według uznania
Wykonanie
Składniki na zupę ugotować na miękko i zmiksować, odlać trochę zupy do rozprowadzenia serka.
Do zmiksowanych jarzyn dodać usmażone pieczarki i cebulę.
1/2 kg mięsa mielonego przyprawić jak na sznycle. Zamiast bułki najlepiej użyć grysiku. Formować małe kulki i wrzucić je na gotującą się zupę (można obsmażyć na tłuszczu). Gotować na wolnym ogniu przez chwil.
4 serki topione (kremowe lub ze szczypiorkiem) roztrzepać w odlanej wcześniej zupie, następnie dodać do całości.
Doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Można dodać także oregano i bazylię. Dla dodania pikanterii można przyprawić ostrą papryką lub imbirem.
Przepis Stowarzyszenia „Wiklina przyjazny Isep”

Zupa-krem z papryki
Składniki
5-6 papryk
cebula
marchew
jogurt naturalny
kwaśne jabłko
łyżeczka estragonu suszonego
łyżeczka bazylii
łyżka soku z cytryny
2 łyżki uprażonych nasion dyni
2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury
odrobina miodu
odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku
oliwa
Wykonanie
Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.
Przepis Eleonory Kusińskiej

Ramen, czyli rozgrzewająca japońska zupa
Składniki
korpus gęsi
korpus kaczki
duży pęczek włoszczyzny
100 g imbiru
3 papryczki chili
sól i pieprz do smaku
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
2 łyżki sosu Teriyaki
Dodatkowo
2 piersi gęsi
100 g wędzonego tofu
pęczek szczypiorku
250 g krewetek
100 g marynowanych pędów bambusa
listek nori
pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
50 g masła
6 jajek
garść kiełków brokuła
łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
makaron
Wykonanie
Do garnka włożyć korpus gęsi i kaczki, zalać wodą, dodać obraną włoszczyznę, pokrojony imbir (nie trzeba go obierać) oraz papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez trzy godziny. Następnie odcedzić wywar, doprawić sosem sojowym i teriyaki, solą oraz pieprzem.
Z piersi gęsi ściągnąć skórę, pokroić w cieniutkie plasterki. Doprawić sosem sojowym oraz miodem i odłożyć na godzinę do lodówki.
Następnie usmażyć ją na gęsim smalcu i odłożyć na duży talerz.
Krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem i posiekaną kolendrą, również odłożyć. Dodać pokrojony szczypiorek, pędy bambusa, pocięte nori, ugotowane na twardo jajka, pokrojone tofu oraz kiełki brokuła. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i talerzem pełnym dodatków, by każdy mógł sobie wrzucić do zupy co tylko chce.
Przepis Pauliny Nosek