
Ribollita z warzywami, czyli toskańska zupa z fasoli i jarmużu
Składniki:
200 g suchej białej fasoli „Jaś Tyczny Duży” (np. marki Halina)
500 ml przecieru pomidorowego
200 g wędzonego boczku
200 g jarmużu
1 duża cebula
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 mała cukinia
4 średnie ziemniaki
250 ml wody
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie
Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
Boczek kroimy w 1cm słupki. Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty zbieramy nadmiar oleju.
Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa cebulowo-pomidorowa z jajkiem ze słonecznej Madery. Sycąca i rozgrzewająca
Składniki:
6 sztuk średniej wielkości pomidorów malinowych
4 jaja roz. M lub L
5 sztuk średniej wielkości cebuli
½ litra passaty pomidorowej
½ litra bulionu warzywnego
3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 liście laurowe
szczypta suszonego cząbru lub gałązka świeżego
pęczek pietruszki
sól
łyżka masła
Wykonanie
Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy skórkę i gniazda nasienne, a następnie siekamy w drobną kostkę. Pestek nie wyrzucamy – dodają mnóstwo smaku! Cebulę siekamy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy z oliwą w garnku o grubym dnie do momentu, aż będzie zeszklona, ale nie rumiana. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pomidory, liście laurowe, cząber i chwilkę odparowujemy. Dolewamy passatę, bulion i gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut. Płyn powinien nieco odparować i zgęstnieć. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Całe jaja smażymy na maśle do momentu, gdy białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko – półpłynne. Rozlewamy zupę, kładziemy na wierzchu jajo i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Duńska zupa porowa z serkiem topionym
Składniki
1 l bulionu warzywnego
3-4 pory
1 cebula
4 łyżki masła lub oleju
2 opakowania kremowego serka topionego MSM Mońki
gruby plaster szynki
pół szklanki gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.
Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym.

Swojska polewka na maślance
Składniki
litr maślanki
1/2 łyżki śmietany 30 proc.
2 łyżki mąki
30 dag boczku
0,5 kg ziemniaków
pęczek koperku
Wykonanie
Dokładnie wymieszać maślankę, śmietanę i mąkę, tworząc tzw. zalepkę. Zalepkę wlać na wrzącą, osoloną wodę (litr) i chwilę gotować. Polewkę z maślanki podawać z gotowanymi ziemniakami i okrasić podsmażonym boczkiem. Posypać koprem zielonym. Polewkę można także podać z jajkami gotowanymi na twardo.
Przepis KGW z Jawiszowic