Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż...
fot. Pixabay.com

Takie warzywa liściaste powinniśmy jeść jesienią. Inaczej tracimy odporność

Jarmuż

Jego kędzierzawe liście kryją w sobie prawdziwe bogactwo składników mineralnych. Niedawno traktowany jedynie jako roślina ozdobna, powraca do łask i na polskie stoły. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy ma silne działanie antynowotworowe. Regularne spożywanie jarmużu może zapobiec wielu groźnym chorobom m.in. układu krążenia czy żołądka. Zawarta w nim witamina C wzmacnia odporność, natomiast witamina A poprawia kondycję skóry, paznokci i dba o dobry wzrok.

Młode delikatne listki można spożywać na surowo. Starsze najlepiej gotować na parze nie dłużej niż 4 minuty, dzięki czemu zmiękną, nie tracąc cennych minerałów. Jarmuż stanowi idealne połączenie z serami o zdecydowanym smaku np. z fetą albo serami pleśniowymi. Na słodko to warzywo polubi się praktycznie z każdym owocem, kiedy zostanie zaserwowany w postaci koktajlu.

Zobacz również

Ogródki na deptaku w Radomiu już otwarte, mieszkańcy korzystają z pogody (ZDJĘCIA)

Ogródki na deptaku w Radomiu już otwarte, mieszkańcy korzystają z pogody (ZDJĘCIA)

Święto Narodowe Trzeciego Maja 2024 w Działoszycach. Program uroczystości

Święto Narodowe Trzeciego Maja 2024 w Działoszycach. Program uroczystości

Polecamy

Pracownica banku okradała klientów. Na jej konto trafiło ponad 1,3 mln zł

Pracownica banku okradała klientów. Na jej konto trafiło ponad 1,3 mln zł

Nowe fakty. Mike Tyson kontra Jake Paul oficjalną walką! Znamy również zarobki

O TYM SIĘ MÓWI
Nowe fakty. Mike Tyson kontra Jake Paul oficjalną walką! Znamy również zarobki

Strzelcy piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski po 22. kolejce

Strzelcy piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski po 22. kolejce