Nowa linia produkcyjna Grupy Azoty w Tarnowie
Nowa instalacja to efekt prac prowadzonych w tarnowskim Centrum Badawczo-Rozwojowym Grupy Azoty. Wprowadzenie do gleby związków humusowych stanowi jeden ze sposobów umożliwiających zwiększoną produkcję żywności o dobrych parametrach jakościowych, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby.
- Nowy produkt podniesie konkurencyjność naszej spółki nie tylko na krajowym, ale również międzynarodowym rynku nawozowym – przekonuje Tomasz Hinc, prezes zarządu Grupy Azoty S.A.
Obecność kwasów humusowych może oddziaływać stymulująco na procesy życiowe organizmów glebowych, wspomagać rozwój roślin, a dodatkowo przyspieszać rozkład resztek pożniwnych. Wprowadzenia do gleby związków humusowych powoduje większy wigor roślin oraz wzrost korzeni, co jest pożądane szczególnie w czasie suszy.
Badania potwierdziły skuteczność nowego wyrobu Azotów
Produkt będzie wytwarzany w formie stałej lub płynnej.
- Dzięki Centrum Badawczo-Rozwojowemu regularnie poszerzamy nasze portfolio o produkty, które są zgodne z założeniami zrównoważonego rolnictwa – mówi Grzegorz Kądzielawski, wiceprezes zarządu Grupy Azoty S.A.
Skuteczność produktu Tohumus oceniana była przez m.in. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy oraz Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach. Instytucje te potwierdziły znaczący wpływ na przyrost masy korzeniowej oraz zwyżkę plonu. Technologię wytwarzania opracowano na podstawie badań laboratoryjnych, które doprowadziły do uzyskania patentu i w konsekwencji wybudowania instalacji produkcyjnej.
Do końca drugiego kwartału 2022 roku portfolio Grupy Azoty ma zostać powiększone o trzy kolejne produkty humusowe.
Bądź na bieżąco i obserwuj
FLESZ - Państwowa Inspekcja Pracy skontrolowała małe budowy
