Tarta z letnimi owocami. TOP 5 ciast [PRZEPISY]
Szybki poziomkowiec
Składniki:
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
mąka – 1,5 szklanki
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
jajko - 1 sztuka
cukier – 0,33 szklanki
masa marcepanowa - 200 gramów
cukier puder – 0,33 szklanki
serek waniliowy - 150 gramów
poziomki - 250 gramów
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200 stopniach około 15 minut.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.