https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tatry. Tak dawniej górale wypasali owce w górach. Stada pasły się na górskich halach [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Owce w Tatrach były od zawsze. Dawniej górale wypasali stada wysoko na halach. To była wyjątkowo ciężka robota. Bacowie z juhasami szli w góry na wiele tygodni. Tak pilnowali owiec, doili je, a na bacówkach robili oscypki. Na wielu halach i w dolinach pozostały pasterskie szałasy - pozostałość czasów, gdy to owce (a nie turyści) opanowały góry. Dziś wrócił tzw. wypas kulturowy owiec na tatrzańskich halach. Jednak nadal częściej można spotkać owce na łąkach i polanach bliżej domów niż w górach.

FLESZ - Telemedycyna to więcej niż e-recepty

od 16 lat

Jak wyglądał dawniej wypas owiec w Tatrach - zobaczcie na starych fotografiach z Narodowego Archiwum Cyfrowego.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pucok

I najważniejsze, wtedy oscypek owczy był wyrabiany w 100% z mleka owczego. Ja jeszcze pamiętam jego smak, był mały, twardy ale smaczny.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska