Tatry. Tak dawniej górale wypasali owce w górach. Stada pasły się na górskich halach [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Owce w Tatrach były od zawsze. Dawniej górale wypasali stada wysoko na halach. To była wyjątkowo ciężka robota. Bacowie z juhasami szli w góry na wiele tygodni. Tak pilnowali owiec, doili je, a na bacówkach robili oscypki. Na wielu halach i w dolinach pozostały pasterskie szałasy - pozostałość czasów, gdy to owce (a nie turyści) opanowały góry. Dziś wrócił tzw. wypas kulturowy owiec na tatrzańskich halach. Jednak nadal częściej można spotkać owce na łąkach i polanach bliżej domów niż w górach.

FLESZ - Telemedycyna to więcej niż e-recepty

Jak wyglądał dawniej wypas owiec w Tatrach - zobaczcie na starych fotografiach z Narodowego Archiwum Cyfrowego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pucok

I najważniejsze, wtedy oscypek owczy był wyrabiany w 100% z mleka owczego. Ja jeszcze pamiętam jego smak, był mały, twardy ale smaczny.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie