Spis treści
Jak dojrzewają owoce? To warto wiedzieć
Sprawdzanie dojrzałości owoców potrafi być prawdziwym utrapieniem. Za miękkie, za twarde, które wybrać? Część owoców można spokojnie kupić jeszcze niedojrzałe, ponieważ dojrzeją w domu. A jeśli chcemy jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces, możemy umieścić owoc w papierowej torbie lub umieścić go w pobliżu jabłek czy bananów.
Inne owoce trzeba kupować już gotowe do zjedzenia, bo po zerwaniu proces dojrzewania się zatrzymuje. Jeśli w sklepie są niedojrzałe, takie pozostaną. Zostały za wcześnie zerwane z drzewa lub krzaczka. Wiedza na temat dojrzewania owoców może pomóc nam w ograniczeniu marnowania żywności.
Owoce klimakteryczne, czyli dojrzewające po zerwaniu
Owoce te emitują większą ilość etylenu, czyli naturalnego gazu stymulującego oddychanie komórkowe, który przyspiesza również dojrzewanie. Aktywuje on też składniki odżywcze, dzięki niemu owoce są miękkie i pachnące. Etylen wspomaga też produkcję cukru w owocach.
Dlaczego położenie owoców obok jabłek wpływa na ich dojrzewanie? Jabłka produkują tak dużo etylenu, że ma on wpływ na inne owoce. Pomoże również tym nieklimakterycznym. Przykładowo, truskawki z natury nie dojrzewają po zerwaniu z krzaczka, ale może się to zmienić, jeśli będą leżały obok jabłek.
Do owoców klimakterycznych zaliczają się:
- jabłko,
- gruszka,
- banan,
- mango,
- papaja,
- gruszka,
- morela,
- brzoskwinia,
- śliwka,
- awokado,
- nektarynka,
- marakuja,
- borówka amerykańska.
Owoce nieklimakteryczne nie będą dojrzewać po zerwaniu
Te owoce po prostu przestają dojrzewać po zerwaniu ich z drzewa czy krzaczka. Reagują inaczej na poziomy etylenu i dwutlenku węgla, gdy wchodzą z nimi w kontakt. Dojrzewają tylko wtedy, gdy są przyczepione do rośliny lub winorośli, a po zbiorze zatrzymują proces dojrzewania.
Stężenie etylenu w tych owocach utrzymuje się na stałym, niskim poziomie. Pobierają go z rośliny, dlatego jest im niezbędna do dojrzewania.
Do owoców nieklimakterycznych zaliczają się:
- grejpfrut,
- cytryna,
- malina,
- truskawka,
- wiśnia,
- winogrona,
- ananas,
- melon,
- arbuz,
- granat.
