
Forsycja
Forsycja rozkwita wczesną wiosną i cieszy intensywnym, żółtym kolorem. Można ją jeść na surowo, zaparzyć jak herbatę, albo ususzyć i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Leszczyna
Leszczyny nie trzeba nikomu przedstawiać, łatwo ją znaleźć i z powodzeniem można ją zjeść w lutym. Zakwita na przełomie lutego i marca. Kiedy jesteśmy zmęczeni przedłużającą się zimą, to właśnie zakwitająca leszczyna daje nam nadzieję, że dni wkrótce staną się coraz dłuższe i przyroda wybuchnie nagle nowym, świeżym życiem.

Czarka
Czarka pojawia się w tym samym momencie co przebiśniegi, w pierwszej połowie lutego i rosną aż do kwietnia. Można je znaleźć w miejscach gdzie na ziemi leży dużo powalonych gałęzi drzew liściastych.

Świerk
Świerk pospolity preferuje wilgotne gleby, rośnie i w słońcu i w cienistych lasach. Występuje w północno-wschodniej części kraju i na południu Polski. W środkowej Polsce nie rośnie dziko. Świetny do naparów czy octu.