
Kukurydza, buraki, szparagi, kalafior, włoska kapusta, czosnek, pieczarki, bataty, zielony groszek
Tych warzyw powinny unikać osoby z zespołem jelita drażliwego. Te warzywa powodują u osób z problemami jelitowymi wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha i uczucie przelewania się w trzewiach.
Więcej informacji ►►►

Seler, pomidor, soczewica, groch, marchew
Te warzywa najczęściej alergizują. Po ich spożyciu u osób, borykających się z alergiami, na skórze może wystąpić wysypka, zaczerwienienie i świąd. W skrajnych przypadkach - oprócz bólu brzucha, biegunki i nudności - może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
Więcej informacji ►►►

Ziemniaki
Ziemniaków powinniśmy się wystrzegać, jeśli mają zielone plamki. Takie zmiany na ziemniakach pokazują, że w warzywach znajduje się zwiększona ilość solaniny, a jest to niezwykle niebezpieczny związek chemiczny, który wywołuje niestrawność, bóle brzucha i zatrucia pokarmowe, objawiające się jak grypa: gorączką, potami, bólami i zawrotami głowy. Solanina podrażnia również błonę śluzową przełyku, jamy ustnej i żołądka. Po zjedzeniu ziemniaków zawierających dużą ilość solaniny możemy odczuwać pieczenie i drapanie w gardle.
Więcej informacji ►►►

Papryka, jarmuż, szpinak, pomidorki koktajlowe
Te warzywa szczególnie wchłaniają pestycydy, odpowiadające za rozwój chorób nowotworowych i chorób autoimmunolgicznych.