
Bób, soja, groch, ziemniaki
W nasionach soi, bobu, grochu oraz w bulwach ziemniaków znajdują się inhibitory enzymów, odpowiadające za rozkład białka. Ich niekorzystne działanie powoduje zaburzenia w trawieniu białek oraz stany zapalne trzustki. Inhibitory enzymów rozkładających białka giną w czasie obróbki termicznej.
Więcej informacji ►►►

Brokuły, czosnek, fasolka szparagowa, chrzan, kapusta, kalafior, szparagi, jarmuż, brukselka
Osoby z mutacją genu CBS (organizm z taką dysfunkcją nie przetwarza siarki z żywności), nie powinny spożywać brokułów, czosnku, fasolki szparagowej, chrzanu, kapusty, kalafiora, brukselki, jarmużu czy szparagów. Te warzywa bogate są w siarkę, a jej nadmiar w organizmie zaburza prawidłowy stosunek magnezu do wapnia i obniża poziom serotoniny i dopaminy, powodując, że człowiek czuje się zmęczony, apatyczny i nieszczęśliwy.
Więcej informacji ►►►

Szpinak, szczaw
Te warzywa zawierają duże ilości szczawianów, a te odpowiadają za osłabienie kości i zębów i sprzyjają się gromadzeniu kamieni w nerkach. Szpinaku i szczawiu nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami układu moczowego.
Więcej informacji ►►►

Papryczki chili, jalapeno i habanero
Tych warzyw powinni unikać alergicy, osoby z problemami układu moczowego, chorobami jelit i żołądka. Te papryczki zawierają kapsaicynę, która - oprócz pieczenia w ustach - może wywoływać zapalenie błony śluzowej żołądka, zaburzać pracę układu trawiennego, a w skrajnych przypadkach mogą odpowiadać za rozwój nowotworu żołądka.
Więcej informacji ►►►