Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Zatorland, największy w Europie Park Ruchomych Dinozaurów, ma 15 lat. Dziś otwierają

Zatorland, największy w Europie Park Ruchomych Dinozaurów, ma 15 lat. Dziś otwierają

Serialowa sułtanka Mahidevran dziś jest nie do poznania! Co za przemiana!

Serialowa sułtanka Mahidevran dziś jest nie do poznania! Co za przemiana!

Polecamy

Karambol w Babicach pod Oświęcimiem, na ulicy Śląskiej

AKTUALIZACJA
Karambol w Babicach pod Oświęcimiem, na ulicy Śląskiej

Co ty wiesz o maju? Sprawdź, czy potrafisz dokończyć przysłowie

Co ty wiesz o maju? Sprawdź, czy potrafisz dokończyć przysłowie

Ukrywali w mieszkaniach prawie 2 kg marihuany i nie tylko... Grozi im długa odsiadka

Ukrywali w mieszkaniach prawie 2 kg marihuany i nie tylko... Grozi im długa odsiadka